TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Putin: Krig har förklarats mot Ryssland

09 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Rysslands president Vladimir Putin höll tal under militärparaden vid Röda torget i Moskva på tisdagen.
Omvärlden har förklarat krig mot Ryssland, hävdade Rysslands president Vladimir Putin under den ovanligt sparsmakade militärparaden på segerdagen i Moskva, där han manade till seger.
– För Ryssland, för våra väpnade styrkor, för seger! Hurra!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt president Vladimir Putin vilar Rysslands framtid på de ryska soldater som deltar i striderna i Ukraina.

– Dagens civilisation är återigen vid en avgörande vändpunkt, sade han i sitt tal i samband med militärparaden, där bland annat veteraner och soldater från Rysslands krig i Ukraina deltog.

Sammanlagt medverkade runt 8 000 soldater, den lägsta siffran sedan 2008. Till och med år 2020, under pandemin, deltog runt 13 000 soldater, och i fjol cirka 11 000. Årets parad var även nedbantad på andra sätt, det förekom en enda – 89 år gammal – stridsvagn, det blev ingen överflygning av stridsflygplan och hela evenemanget var kortare än vanligt.

Svaghetstecken?

Paraden och presidentens tal kommer över 14 månader efter Rysslands storskaliga offensiv i Ukraina i slutet av februari i fjol. Enligt Putin är västvärldens "ambitioner, arrogans och straffrihet" skyldiga till konflikten.

Annons

– Det finns inget viktigare nu än er stridsinsats, sade Putin till soldaterna.

– Landets säkerhet vilar på er i dag, framtiden för vår stat och vårt folk beror på er.

– Ett krig har förklarats mot vårt fosterland, fortsätter han och manar till seger för de ryska styrkorna.

Men bedömare ser dagens relativt lilla parad som ett svaghetstecken.

"De måste hela tiden bevisa sin styrka, sin makt, men har ändå en liten verklig styrka kvar att göra det med. Uppvisningen blir till slut en som avslöjar svaghet", skriver en CNN-analytiker.

Nationalistiskt färgat

Den 9 maj högtidlighålls Nazitysklands kapitulation och slutet på andra världskriget genom militärparader på flera håll i Ryssland. Den största paraden hålls på Röda torget i Moskva. Under senare år har 9 maj-firandet kommit att bli alltmer nationalistiskt färgat och paraden ses av många som ett ryskt styrkeprov.

Enligt ryska medier har 24 städer ställt in militärparaderna för första gången på flera år. Regionala tjänstemän har skyllt på ospecificerade "säkerhetsproblem", eller har hänvisat till "den nuvarande situationen". Det är inte känt om dessa parader har ställts in med Kremls godkännande.

Förra veckan hävdade Ryssland att en attack med ukrainska drönare mot maktcentrum Kreml hade avvärjts. Ryssland kallade attacken ett misslyckat mordförsök på Putin. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har förnekat inblandning och det finns ingen oberoende bekräftelse på den påstådda attacken.

Annons