Nästan tusen gripna i oroligt Frankrike

Nästan tusen gripna i oroligt Frankrike

Protesterna mot att polisen skjutit ihjäl en 17-årig pojke fortsätter i Frankrike för fjärde dygnet i rad.

Lewis Joly/AP/TT
Protester och oroligheter rasade ännu en natt i Frankrike, efter polisens ihjälskjutning av en tonåring tidigare i veckan.
Det har brunnit i många städer och närmare 1 000 personer har blivit frihetsberövade.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De våldsamma protesterna har skett till följd av ett uppmärksammat fall där en 17-årig pojke blev stoppad och ihjälskjuten av poliser.

Oroligheter har förekommit på flera platser i landet trots att 45 000 poliser hade satts in för att stoppa de senaste dygnens omfattande upplopp.

Under natten till lördag har närmare 1 000 personer gripits och 79 poliser skadats, enligt en första beräkning som det franska inrikesdepartementet har gjort på morgonen.

Fler än 2 500 bränder har rasat landet över, enligt dess sammanställning.

Hjälp på väg

I hamnstaden Marseille i södra Frankrike hade situationen eskalerat så pass mycket att borgmästaren Benoît Payan vädjade om förstärkning på fredagskvällen.

"De scener vi ser med plundring och våld är oacceptabla", sade Benoît Payan.

Inrikesminister Gérald Darmanin meddelade under natten att den polisförstärkning som Marseilles borgmästare bett om var på väg.

Polisen sköt tårgas mot ungdomar som kastade saker mot polisbilar i stadens gamla hamnområde, som är ett populärt besöksmål.

Även i Lyon och Grenoble rapporterades det under kvällen och natten om gäng med beväpnade upploppsmakare som drog runt och satte eld på bilar och papperskorgar och plundrade affärer.

Republiken vinner

Under besöket i Mantes-la-Jolie i natt sade inrikesminister Darmanin till tv-kanalen BFM-TV att natten till lördagen över lag varit lugnare än både fredagen och torsdagen. Han var också mycket bestämd kring hur de gångna dagarnas upplopp kommer att sluta.

– Det är republiken som kommer att vinna, inte upploppsmakarna, sade Darmanin.

Han konstaterade också och beklagade att många av upploppsmakarna är så unga som 13–14 år.

– De borde självklart vara hemma och inte hänga på gatorna, sade inrikesministern.

Svenskar som besöker Frankrike uppmanas att undvika folksamlingar och följa lokala myndigheters rekommendationer, enligt Sveriges utrikesdepartement.

FRÅN FÖRSTASIDAN