Myanmars junta bekräftar byattack

Myanmars junta bekräftar byattack

Utbrända motorcyklar och bråte efter tisdagens attack. Bilden kommer från aktivistgruppen Kyunhla.

Kyunhla/AP/TT
Zaw Min Tun, talesperson för den myanmariska militärjuntan, bekräftar att man attackerat byn Pazigyi i mellersta delen av landet under tisdagsmorgonen. Från omvärlden fördöms attacken.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En del av de dödade ska ha varit uniformsklädda rebeller, medan "en del personer kan ha burit civila kläder".

En lokal demokratigrupp och vittnen säger att bomber fällts över en folksamling, följt av en helikopterattack en halvtimme efter flygräden. Uppemot 100 personer kan ha dödats. Målet för bombräderna var en ceremoni där ortsbor hade samlats för att markera missnöje med militärjuntans styre

"En del minor"

Zaw Min Tun säger att deras uppgifter från marken tyder på att människor inte bara dödades direkt i attacken.

– Det var en del minor som var utplacerade av PDF i området, säger han, och tillägger att en plats där krut och minor förvarades också träffades.

PDF är en väpnad gren till oppositionella Myanmars nationella enhetsregering (NUG), som samlat en rad olika gerillor under sig.

Mycket tyder på att skolbarn som utförde dansnummer och många civila som befann sig i ceremonihallen fanns bland offren, sade FN:s människorättschef Volker Türk och konstaterade grymheten i attacken "när en helikopter senare uppges ha öppnat eld mot dem som flydde". FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer attacken.

USA kritiserar

USA uttrycker oro, enligt ett uttalande av utrikesdepartementets talesperson Vedant Patel.

"Dessa våldsamma attacker understryker ytterligare regimens nonchalanta syn på människoliv och dess ansvar för den allvarliga politiska och humanitära krisen i Burma efter kuppen i februari 2021", säger Patel och använder landets tidigare namn.

Militärdiktatur infördes i Myanmar i samband med kuppen i februari 2021 då Aung San Suu Kyis folkvalda regering störtades. Omfattande protester har slagits ned med våld av militärjuntan och fler än 3 000 civila myanmarier har dödats av säkerhetsstyrkor enligt oberoende beräkningar från bland annat Human Rights Watch.

FRÅN FÖRSTASIDAN