Mördare fejkade sin död – kunde rymma från fängelset

Hallanstalten.

FOTO: Caisa Rasmussen/TT
En mördare och våldtäktsman som rymde från fängelset genom att fejka sin egen död har gripits.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Misstänkt mördare lyckas rymma under rättegången
0:35

Efter reklamen: Misstänkt mördare lyckas rymma under rättegången

(0:35)

Slå på ljud

Sydafrikanske Thabo Bester greps i fredags i Tanzania efter ett år på fri fot, rapporterar BBC.

Men jakten på honom inleddes först för en månad sedan – sedan en obduktion konstaterat att de kvarlevor som antogs vara hans i själva verket tillhörde en annan man.

Bester, i Sydafrika känd som "Facebookvåldtäktsmannen" då han använde det sociala nätverket för att lura sina offer, dömdes 2012 för våldtäkt och mord på sin flickvän. Ett år tidigare hade han befunnits skyldig till våldtäkt och rån mot två andra kvinnor.

I maj 2022 rapporterades att Bester hittats död i sin fängelsecell i Bloemfontein, enligt uppgift efter att ha satt eld på sig själv. Men sedan dödsfallet börjat ifrågasättas i lokala medier öppnades en utredning – och snart kunde tester bekräfta att den brända kroppen inte var Besters. Dessutom hade den än så länge oidentifierade personen dött av trubbigt våld mot huvudet.

Anställda vid det brittiskägda säkerhetsbolag som driver högsäkerhetsfängelset ifråga anklagas för att ha hjälpt till vid Besters rymning. Hans flykt väckte ramaskri i Sydafrika, ett land med alarmerande höga siffror gällande sexuellt våld och våld mot kvinnor.

FOTO: Caisa Rasmussen/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN