Minister i blåsväder efter utvik i Playboy

Minister i blåsväder efter utvik i Playboy

Franska regeringsmedlemmen Marlène Schiappa är i blåsväder. Arkivfoto.

Christophe Ena/AP/TT
Avklädd i Playboy, granskad i en bidragshärva och nu också i offentligt ordkrig med en regeringskollega.
Blåsväder är bara förnamnet för stormen kring franska ministern Marlène Schiappa.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter att bland annat ha varit jämställdhets- och medborgarskapsminister är 40-åriga Schiappa sedan i somras ansvarig för social ekonomi och solidaritet i premiärminister Élisabeth Bornes regering.

Än så länge i alla fall.

Hennes beslut att vika ut sig i den franska upplagan av herrtidningen Playboy har inte direkt mötts av jubel hos kollegorna.

– Inte lämpligt, särskilt inte i det här läget, ska premiärminister Borne ha förklarat på telefon för Schiappa i början av april, enligt tv-kanalen BFMTV.

En handväska?

Jämställdhetsminister Isabelle Rome har talat med tidningen Le Figaro.

– Jag är ingen moraltant, men jag frågar mig: varför väljer man Playboy för att framhäva kvinnors rättigheter när den tidningen är en samling av alla sexistiska fördomar? sade Rome.

På det svarade Schiappa med ett sms som nu läckt ut via satirtidningen Le Canard Enchainé och ytterligare förstärker de svarta rubrikerna.

"Du är bara en begagnad handväska. Ta mod till dig och ring mig direkt i stället för att tala bakom ryggen", ska Schiappa bland annat ha hälsat till Rome.

Bidragsfusk?

Schiappa – som under pseudonymen Marie Minelli gett ut ett tiotal böcker med sextips och erotiska noveller – är även indragen i en härva kring felaktig användning av statsbidrag.

Efter det stort uppmärksammade terrormordet på läraren Samuel Paty 2020 var Schiappa som minister ansvarig för att skapa en fond med bidrag till att motarbeta hatbudskap på nätet.

Tv-kanalen France 2 och tidskriften Marianne har dock granskat fonden och upptäckt att mottagare i strid mot reglerna använt pengar till att främst avlöna chefer eller agera mot politiska motståndare – och dessutom kopplat mottagarna till personer i Schiappas närhet.

Schiappa svär sig emellertid fri från alla oegentligheter.

"Det är fullständigt fel att påstå att det handlar om vänner till ministern. Dessa antydningar är helt grundlösa", förklarades i ett uttalande från hennes departement den 7 april.

FRÅN FÖRSTASIDAN