Kina ryter till om Hongkongaktivister i exil

04 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Hongkongs ledare John Lee stöttar polisens tilltag att sätta ett pris på information som leder till gripandet av demokratiaktivister som lever i exil. Arkivbild.
Kina anklagar Storbritannien för att skydda "rymlingar". Uttalandet kommer sedan det brittiska utrikesdepartementet kritiserat Hongkongpolisens utlysning av tipspengar som leder till gripandet av demokratiaktivister i exil.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Polisen i Hongkong har erbjudit motsvarande 1,4 miljoner svenska kronor i utbyte mot information som leder till att åtta framstående demokratiaktivister i exil kan gripas.

– Det enda de kan göra för att slippa vara rymlingar som kommer att förföljas under återstoden av sina liv, är att kapitulera, sade Hongkongs ledare John Lee till reportrar på tisdagen.

Han uppmanade också allmänheten att hjälpa polisen, och tillade att även aktivisternas "släktingar och vänner" kan komma att bli angivare.

Kritiseras i väst

Erbjudandet har kritiserats av USA, Storbritannien och Australien – länder där några av de eftersökta aktivisterna bor.

"Vi kommer inte att tolerera några försök från Kina att skrämma och tysta individer i Storbritannien och utomlands. Storbritannien kommer alltid att försvara den universella rätten till yttrandefrihet och stå upp för dem som är utsatta", sade Storbritanniens utrikesminister James Cleverly i ett uttalande till AFP på måndagen.

Annons

Uttalandet verkar ha irriterat företrädare för Kina.

"Brittiska politiker har öppet erbjudit skydd för rymlingar", sade en talesperson för Pekings ambassad i London i ett uttalande sent på måndagen, enligt AFP.

"Detta är grov inblandning i Hongkongs rättsstat och Kinas inre angelägenheter", fortsatte uttalandet, som underströk att Kina uttrycker starkt missnöje.

Australiens utrikesminister Penny Wong säger att personer som fredligt uttrycker sina åsikter i Australien "kommer att få stöd".

Wong varnar också myndigheterna i Hongkong och andra för att nappa på erbjudandet om tipspengar – och understryker att Australien har "en hård lagstiftning" vad gäller utländsk inblandning.

Flydde Hongkong

Alla åtta aktivister flydde från Hongkong efter att Peking infört en omfattande nationell säkerhetslag 2020, som ett svar på de omfattande prodemokratiska protesterna 2019.

De åtta anklagas för uppvigling och omstörtande verksamhet och påstås ha samarbetat med utländska styrkor för att äventyra den nationella säkerheten – ett brott som kan ge upp till livstids fängelse.

Annons