Karnevalen i Rio tillbaka igen

Karnevalen i Rio tillbaka igen

Karnevalkungen Momo – i år gick uppdraget till Djferson Mendes da Silva – med nyckeln till Rio de Janeiro där karnevalen officiellt startade på fredagen.

Bruna Prado

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Karnevalen i Rio de Janeiro är tillbaka i full skala efter att ha hämmats av pandemin.

Borgmästare Eduardo Paes öppnade på fredagen officiellt världens största karneval genom att traditionellt överlämna stadens nyckel till karnevalskungen Momo.

Därmed styrs Rio de Janeiro de närmaste dagarna fullt ut i festens tecken – och det är verkligen efterlängtat eftersom två karnevaler påverkats av pandemin. Lägg därtill oro i samband med det polariserande presidentvalet i oktober.

– Det är med stor glädje, firande livet och demokratin, jag har äran att överlämna stadens nyckel till kung Momo, säger den karnevalälskande borgmästaren.

Kung Momo – i år heter han Djferson Mendes da Silva – utses i en sorts tävling där karisma, festanda och sambaskicklighet belönas.

I den officiella karnevalen tävlar sambaskolor i att paradera genom en stor arena. Den inofficiella karnevalen har redan pågått i veckor med rejäla gatufester som kallas "blocos."

FRÅN FÖRSTASIDAN