Hittad kamera visar reporters sista stund i livet

Hittad kamera visar reporters sista stund i livet

Kenji Nagais videokamera lokaliserades 15 år efter hans död.

Sakchai Lalit/AP/TT
En japansk journalists försvunna videokamera har återfunnits, 15 år efter det att han dödades av militären i Myanmar. På bandet syns när han filmar sin sista stund i livet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Armén har nyss anlänt. Armén är där borta, den är tungt beväpnad", hörs den japanske journalisten Kenji Nagai säga på inspelningen. Filmkameran har varit försvunnen sedan han dödades av militärstyrkor i Myanmar 2007.

Strax därefter blir det svart på bandet. Nagai skjuts av en soldat i samband med en våldsam demonstration. När familjen några dagar senare får tillbaka Nagais kvarlevor och tillhörigheter saknas kameran. Alltsedan dess har hans syster försökt få tillbaka den.

Först nu, 15 år senare, har en myanmarisk nyhetsorganisation lyckats lokalisera den och kameran har lämnats över till familjen.

Kenji Nagai befann sig i Myanmar för att bevaka de demonstrationer som främst demokratiaktivister genomförde i Rangoon, i landets södra del, när militären öppnade eld.

Andra journalister på plats har vittnat om hur Nagai sköts av en soldat på nära håll, samtidigt som han höll sin videokamera i handen. Bilder som smugglats ut från landet bekräftar händelsen.

Efter dödsskjutningen, som Myanmar hävdar var en olyckshändelse, var relationerna till Japan ansträngda under många år. Tokyo hotade bland annat att dra in Myanmars bistånd om inte Nagais kamera lämnades tillbaka.

FRÅN FÖRSTASIDAN