Floridas guvernör utmanar Trump i valet

Floridas guvernör utmanar Trump i valet

Ron DeSantis ställer upp i det amerikanska presidentvalet. Arkivbild.

Charlie Neibergall/AP/TT
Floridaguvernören och republikanen Ron DeSantis har lämnat in dokument för att ställa upp i nästa års presidentval – och utmanar därmed Donald Trump om att bli partiets presidentkandidat.
Men Trump menar att DeSantis chans att kamma hem segern är lika med noll.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Dokumenten till den federala valkommissionen lämnades in inför ett strömmat samtal med Twitters ägare Elon Musk som väntas sändas vid midnatt, svensk tid. Samtalet ska fungera som den officiella starten för hans presidentkampanj.

DeSantis kampanj kommer att bli ett lackmustest för både hans nationella attraktionskraft som orubblig kulturkonservativ, och Republikanernas vilja att gå vidare från partiets tidigare president Donald Trump.

Trump: Illojal person

DeSantis anses vara Trumps starkaste rival i kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat.

Timmarna inför tillkännagivandet skrev Trump i ett inlägg på sociala medier att DeSantis inte kan vinna vare sig presidentvalet eller primärvalet på grund av hur han tidigare röstat i kongressen i frågor om socialförsäkringar samt sjuk- och hälsovårdsprogrammet Medicare.

"Han var och är en lärjunge till den hemska RINO Paul Ryan och andra för många för att nämnas", skriver Trump och syftar med RINO på ”republikan endast till namnet".

"Han behöver också desperat en personlighetstransplantation och, så vitt jag vet, är de inte medicinskt tillgängliga ännu. En illojal person!"

Gemensamma drag

De två republikanerna har en del gemensamt. DeSantis, som sannolikt inte skulle ha blivit Floridas guvernör utan Trumps stöd, har antagit den tidigare presidentens eldiga personlighet, hans populistiska politik och till och med en del av hans retorik och manér.

Men: DeSantis anser sig vara mer valbar i ett allmänt val, eftersom Trump bland annat står inför flera rättsliga utmaningar.

Väntat besked

De senaste månaderna har den 44-årige DeSantis rest runt i USA och gjort reklam för sin nya bok "Modet att vara fri". Den senaste tiden ska han ha haft nära kontakt med viktiga finansiärer.

DeSantis besked var väntat och markerar ett nytt kapitel i hans resa från en relativt okänd kongressman och guvernör till ett försök att ta över efter den 80-årige presidenten Joe Biden – som Republikanerna anser ha drivit nationen för långt till vänster samtidigt som han anses ha misslyckats med att ta itu med inflation, invandring och brottslighet.

Vid sidan av Donald Trump har USA:s tidigare FN-ambassadör Nikki Haley, South Carolinasenatorn Tim Scott, entreprenören Vivek Ramaswamy, radiovärden Larry Elder och exguvernören Asa Hutchinson redan meddelat att de vill bli Republikanernas presidentkandidat.

FRÅN FÖRSTASIDAN