Europeiska ledare till Island för ovanligt möte

Europeiska ledare till Island för ovanligt möte

Toppmötesdeltagarna får utsikt över snötäckta fjäll från den pampiga möteslokalen Harpa i centrala Reykjavik.

Henrik Samuelsson/TT
För bara fjärde gången på nästan 75 år håller Europarådet, en organisation känd som "Europas samvete", nu toppmöte. I fokus när europeiska ledare möts i Reykjavik är kriget i Ukraina – och även Volodymyr Zelenskyjs hopp om att göra "miljömord", ekocid, brottsligt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Europarådet är en helt separat organisation från EU, och med många fler medlemmar. Med även länder som Schweiz, Turkiet och Ukraina vid bordet kan tvådagarsmötet i den isländska huvudstaden bli bredare och öppnare än när EU håller sina mer regelbundna toppmöten.

Ledarna möts av fortfarande vinterbistra vindar i Reykjavik, och får från den spektakulära möteslokalen Harpa nere i hamnen utsikt över snötäckta fjäll. Men Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir står för ett varmt välkomnande, som hon hoppas ska bidra till enighet om "konkreta åtgärder" för att "utöka stödet till Ukraina".

Bland annat har Jakobsdóttir anammat en av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs hjärtefrågor, miljöförstörelsen i krig. Det är ett stort problem i alla konflikter, men i synnerhet i Ukraina eftersom landet är en viktig matexportör till nästan hela världen.

"Ekocid bör erkännas som ett internationellt brott på samma sätt som folkmord – förstörelsen av vår planet är förstörelse för oss alla", säger Jevhenija Kravtjuk, parlamentsledamot som ingår i Ukrainas delegation till Reykjavik.

Krigföring i allmänhet förorenar miljön på flera olika sätt, och i Ukraina anklagas Ryssland för att ofta specifikt rikta sina attacker mot jordbruket. Exempelvis vittnar bönder på olika håll i landet om brandbomber mot sädesfält med syftet att slå ut skördar.

Det har spekulerats i om även Zelenskyj själv ska komma till Island, men beskedet är nu att han i stället talar till mötet via videolänk.

FRÅN FÖRSTASIDAN