Bolsonaro i rätten om stormningen

Bolsonaro i rätten om stormningen

Brasiliens expresident Jair Bolsonaro lämnar polishögkvarteret i Brasilia efter onsdagens förhör.

Gustavo Moreno/AP/TT
Brasiliens expresident Jair Bolsonaro vittnade på onsdagen under ed om stormningen i huvudstaden Brasília den 8 januari år. Han har hela tiden nekat till inblandning i upploppen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bolsonaro anlände till polishögkvarteret i Brasilia i en bil med tonade rutor och hördes i cirka två timmar. Efteråt sade Bolsonaros talesman Fabio Wajngarten till journalister att den tidigare presidenten hade "förkastat alla de olyckliga händelser som inträffat i Brasilia" den aktuella dagen.

Åklagare som utreder misstankarna mot Bolsonaro har bland annat släppt en video som ifrågasatte valresultatet och delades av expresidenten i sociala medier bara två dagar efter upploppen. Bolsonaros advokat Paulo Bueno sade efter förhöret att denne hade varit påverkad av läkemedel och just hade lagts in på sjukhus när han delade klippet, "av en olyckshändelse".

Var i USA

Expresidenten befann sig vid tidpunkten för upploppen själv i USA, men han utreds för misstankar om att ha uppviglat till de omfattande protesterna efter att han förlorat valet mot rivalen Luiz Inácio Lula da Silva i oktober i fjol.

Bolsonaro reste till Florida den 30 december, två dagar innan han skulle överlämna makten till sin efterträdare. Hans anhängare inledde protester som kulminerade den 8 januari med en stormning av såväl presidentpalatset, kongressen som Högsta domstolen.

Fler utredningar

Bolsonaro som återvände till Brasilien i slutet av mars har upprepade gånger nekat till inblandning.

Den tidigare presidenten är föremål för ytterligare minst 16 olika utredningar som kan leda till fängelse eller att han utestängs från politiken. Den 5 april förhördes han av polisen om misstankar om att illegalt ha försökt importera juveler för mångmiljonbelopp som han fått i gåva av Saudiarabien.

FRÅN FÖRSTASIDAN