TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

50 miljarder för ny stad som ska hedra diktator

29 mar, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Turkmenistans tidigare ledare Gurbanguly Berdymuchamedov rider en häst i huvudstaden Asjchabad 2021.
Centralasiatiska Turkmenistan, där stora delar av befolkningen lever i fattigdom, kommer att lägga närmare 5 miljarder dollar på bygget av en stad till ära för landets starke man Gurbanguly Berdymuchamedov.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Familjen Berdymuchamedov har styrt den forna Sovjetstaten med järnhand i över 16 år. I fjol lämnade pappa Gurbanguly över makten till sin son Serdar – med förhoppningen att enväldet ska bestå i årtionden framöver.

Gurbanguly Berdymuchamedov har uppnått en närmast mytisk status. Som president i det isolerade landet spelade han in rapvideor, reste guldstatyer av sig själv och sköt prick medan han cyklade – alltmedan folket led av fattigdom och förtryck. Trots att han officiellt har lämnat över ämbetet till sonen fortsätter han att dominera landets politik.

Nu inleds bygget av en stad döpt efter hans högtravande smeknamn "arkadag" ("hjältebeskyddaren"). Berdymuchamedov har beordrat sina undersåtar att se till att staden på något sätt hamnar i "Guinness rekordbok".

Turkmenistans huvudsakliga inkomst kommer från landets stora gasfyndigheter. Människorättsorganisationer har i åratal anklagat landet för att spendera gasvinsterna på extravaganta projekt som inte kommer den till stora delar utarmade befolkningen till gagn.

Den centralasiatiska regimen är en av världens mest repressiva. Mycket lite är känt om hur landet egentligen styrs och hur befolkningen mår. På Reportrar utan gränsers lista över pressfrihet hamnar landet på plats 177 av 180 – bara före Iran, Eritrea och Nordkorea.

Annons