Ulrika Ljungkvists cancer missades – sökte vård över 20 gånger

Ulrika Ljungkvist

Ulrika Ljungkvist sökte vård över 20 gånger innan cancern hittades.
Nu riktar hon hård kritik mot vården.
– Det är verkligen upprörande, det här kan kosta mig mitt liv, säger hon.

Ulrika Ljungkvist sökte vård i maj för kraftiga smärtor bakom vänster öga. Smärtan beskriver hon som ”extrem” och hon visste att det var något allvarligt.

Trots att hon sökte vård över 20 gånger så upplever hon inte att läkarna tog hennes symtom på allvar. Bland annat säger hon att de uppmanade henne att ta en alvedon för besvären och gå hem och vila, något som Expressen tidigare rapporterat om.

– Det gjorde för ont och jag kände att det var infekterat också. Det hade täppt igen hela bihålesystemet på vänster sida. Först sa de att det inte var nånting, ingen infektion och ingenting bakom ögat – men det var ju det. Det är verkligen upprörande, det här kan kosta mig mitt liv, säger Ulrika Ljungkvist till Hänt.

Ulrika Ljungkvist

Ulrika Ljungkvist tycker inte att läkarna tog hennes symtom på allvar. Hon hade kraftiga smärtor bakom vänster öga. Här är en bild på ögat.

Privat

Ovanlig cancerform upptäcktes

Smärtan blev värre och efter ett akutbesök på S:t Eriks Ögonsjukhus bestämdes det till slut att de skulle göra en operation av bihålorna, en så kallad FESS-operation vid Karolinska universitetssjukhuset.

Läkarna misstänkte att det rörde sig om en varböld. I samband med operationen, som ägde rum i mitten på augusti, så togs även cellprover.

Ulrika Ljungkvist genomgick en andra operation för infektionen bakom ögat innan provsvaren kom tillbaka. Då fick hon vet att hon hade en neuroendokrin tumör växandes bakom ögat, en ovanlig cancerform som oftast uppstår i mag-tarmkanalen eller lungorna.

Ulrika Ljungkvist

Ulrika Ljungkvist säger att hon sökte vård över 20 gånger innan cancern upptäcktes.

Privat

”Det här är en så ovanlig tumör”

Cellgiftsbehandlingen satte igång omedelbart och tumören har efter behandlingen blivit något mindre, säger Ulrika Ljungkvist.

– Det här är en så ovanlig tumör, därför är det för tidigt att sätta en prognos. Men den har minskat, det har den gjort.

I måndags påbörjade hon sin andra cytostatikabehandling. Om tre veckor väntar ny strålning- och cellgiftsbehandling.

Kritisk till vården: ”Måste ändra hela sättet”

Hon är kritisk till att vården inte hittade tumören tidigare och har anmält ärendet till Patientnämnden. Så fort hon fått svar tänker hon ta vidare det till Inspektionen för vård och omsorg.

– Man måste ändra hela sättet hur man tar emot patienter, speciellt patienter med sällsynta tillstånd, säger Ulrika som har en ovanlig medfödd sjukdom som engagerar immunsystemet.

Hon fortsätter:

– Det som händer är att man blir stämplad som en sån som söker vård när man har nånting sällsynt och då tar de inte en på allvar – men det borde vara tvärtom.

Ulrika Ljungkvist

Så här ser Ulrika Ljungkvist öga ut i vanliga fall.

Privat

LÄS OCKSÅ: Helen, 44, har fått DÖDLIG cancer – döttrarna blir föräldralösa

LÄS OCKSÅ: Marie, 44, har förlorat båda sönerna och maken till sjukdomen

Foto: Privat

FRÅN FÖRSTASIDAN