ulf kristersson

Ulf Kristerssons misslyckande – har fortfarande ingen färdig regering

Ulf Kristerssons misslyckande – har fortfarande ingen färdig regering

FOTO: Fredrik Sandberg/TTChristine Olsson/TT
Ulf Kristersson har inte något klart regeringsunderlag ännu.
Efter att ha träffat talmannen Andreas Norlén under förmiddagen bekräftade Kristersson att han bett om mer tid för att färdigställa ett par detaljer.
– Jag föreställer mig att vi går till statsministeromröstning på måndag, säger han.

Ulf Kristersson, 58, hade ett inplanerat möte med talmannen Andreas Norlén, 49, under onsdagsförmiddagen. Strax innan klockan 11.00 promenerade Moderat-ledaren från partiets kansli bredvid slottet i Gamla stan till talmannens kontor för att diskutera regeringsunderlaget. På vägen mötte han den samlade pressen.

– Vi är fortsatt överens om de stora frågorna, en ny färdriktning och om att göra nytta för Sverige. Allt det där är helt oförändrat och har varit oförändrat hela perioden, sa han enligt Expressen när han fick frågan om högerblockpartierna är överens i regeringsfrågan.

Bekräftar att han begärt mer tid

Klockan 11.30 var mötet med talmannen klart och Ulf Kristersson mötte pressen i riksdagens presscenter.

– Vi är i princip helt klara och vi går mot regeringsbildning, säger han.

Samtidigt bekräftar han att han bett Norlén om ”ett par extra dagar”.

– Det är några detaljer vi vill reda ut. Jag föreställer mig att jag rapporterar till talmannen igen på fredag och jag föreställer mig att vi går till statsministeromröstning på måndag, säger han.

”Skäl till driv i steget”

Kristersson vill inte kommentera exakt vilken typ av detaljer som behöver lösas.

– Vi har kommit i mål och vi är överens men ibland är det detaljer man vill ha nedtecknade, säger han och betonar att han vill kunna ge ett besked så snabbt som möjligt.

– Det är ett läge i vår omvärld som ger skäl till driv i steget. Jag tycker inte att det tagit orimligt lång tid för oss. Det riktiga uppdraget fick jag för två veckor sedan, säger han.

Andreas Norlén bekräftar läget

Talmannen skickade kort därefter ut ett pressmeddelande där han kommenterade sitt beslut:

Jag är mån om att Sverige ska få en ny regering så snart som möjligt men arbetet bör samtidigt inte forceras. På samma sätt som Stefan Löfven fick förlängt uppdrag med två dagar i januari 2019 innan han slutrapporterade har jag nu givit Ulf Kristersson ytterligare två dagar”.

Det nya mötet mellan Kristersson och Norlén ska äga rum klockan 11.00 på fredag. Om Kristersson då är klar med regeringsunderlaget är det fritt fram för statsministeromröstningen på måndag.

FOTO: Fredrik Sandberg/TTChristine Olsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN