ulf kristersson

Ulf Kristersson ny svensk statsminister: ”Nu är förändring möjlig”

Ulf Kristersson fick majoritet i riksdagen och blir statsminister.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT
Ulf Kristersson (M) blir Sveriges 35:e statsminister.
– Jag är glad över förtroendet jag fått från riksdagen, säger han efter beskedet.
Samtidigt greps en man som skrek i salen under ministeromröstningen.
Partierna bekräftar att de är överens
0:44

Efter reklamen: Partierna bekräftar att de är överens

(0:44)

Slå på ljud

Riksdagen röstade om talmannens förslag att nominera Moderat-ledaren Ulf Kristersson, 58, som ny statsminister under måndagsförmiddagen. På förhand handlade mycket om uppgifterna att flera liberaler ska ha varit kritiska till Tidöavtalet, överenskommelsen mellan de fyra högerpartierna, som presenterades i samband med Ulf Kristerssons presskonferens i fredags.

Liberalerna i Stockholm anser att Tidöavtalet inte har förankrats inom partiet. Därför spekulerades det i huruvida flera av Liberalernas 16 riksdagsledamöter skulle rösta rött för Kristersson.

Men uppgifterna visade sig inte stämma. Beslutet att låta Ulf Kristersson bli ny statsminister gillades av en majoritet i riksdagen. 176 ledamöter i riksdagen svarade ja till förslaget, 173 röstade nej.

Ulf på väg till pressträffen efter beskedet.

Ulf Kristersson på väg till sin första pressträff som statsminister, bara minuter efter att han blev framröstad.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

– Kammaren har godkänt förslaget Ulf Kristersson som statsminister, säger talman Andreas Norlén.

– Det känns stort, jag är tacksam, säger den nya statsministern och fortsätter:

– Vi sökte mandat för förändring och nu är förändring möjlig. Det är mycket jobb som ligger framför oss. Det är en stor uppgift, det kommer ta tid, men det kommer vara möjligt.

En man gripen efter skrik från läktaren

Direkt efter att beskedet att Kristersson blir ny statsminister hördes en hög mansröst i lokalen. Norlén överröstades av en man som skrek uppifrån läktaren.

– Ulf Kristersson du lovade en förintelseöverlevare att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Du tog henne i hand. Du tog henne i hand, skrek han och eskorterades bort av skyddsvakter.

Det mannen syftade på var att förintelseöverlevaren Hédi Fried uppgav att Ulf Kristersson lovat henne att inte samarbeta med SD inför valet 2018 – någonting han har förnekat.

Aftonbladet rapporterar att polisen grep mannen för ”störande av förrättning”. Ulf Kristersson fick frågor om händelsen efteråt.

– Jag uppfattade bara att det skreks något och att någon avlägsnades, man får inte skrika i kammaren, säger han till tidningen.

Mannen som skrek på läktaren under omröstningen.

Mannen fördes ut av skyddsvakter och greps senare av polis.

FOTO: Anders Wiklund/TT

Trepartiregering med stöd av SD

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ska enligt högerpartiernas överenskommelse sitta i den nya regeringen och föra ett nära samarbete med SD.

Sverigedemokraterna är tydliga med att de kommer agera som vilket parti som helst i de frågor som inte rör Tidöavtalet.

Under presskonferensen som följde statsministeromröstningen svarade Kristersson att han tror att han kommer hitta breda samarbeten i riksdagen.

– I några frågor är det uppenbart, i Nato-processen och stora delar av utrikespolitiken, säger han.

I morgon, tisdag, klockan 09.30 kommer Kristersson presentera sin nya regering. Senare hålls en konselj på slottet i Stockholm – där konstaterar Sveriges Konung, Carl XVI Gustaf, som är ordförande att regeringsskiftet ägt rum.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN