Tyska ”coronaflyktingar” vill lämna Tyskland för Sverige


Nu sneglar många på Sverige.
– De kallar sig coronaflyktingar, säger Gunter Flügel, som har en facebookgrupp för tyskar som vill flytta till Sverige, till DN.
Videon kunde inte hittas
Länders sätt att hantera coronapandemin har varit en vild debatt de senaste åren. Tyskland och Österrike har varit två länder som inför hårda regelverk för att bromsa smittspridningen av corona.
Under pandemin har flertalet butiker har tvingats hålla stängt och evenemang tvingats ställa in. Alexander Schallenberg, Österrikes tidigare förbundskansler, sa i november att landet hade för avsikt att införa vaccinationskrav – ett beslut som delades av Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Det rapporterar DN.
Enligt en undersökning är sju av tio tyskar positivt inställda till vaccinationskrav. Samtidigt hålls flera demonstrationer av vaccinskeptiker som tycker att regeringen i Tyskland och Österrike hanterar pandemin felaktigt.

Kallar sig för ”coronaflyktingar” på Facebook
Gunter Flügel, 62, flyttade till Sverige från Tyskland för fem år sedan. Han har skrivit böcker om beslutet och även startat en facebooksida för tyskar som går i liknande tankar.
Han har sett att antalet medlemmar ökat under pandemin. I facebookgruppen skriver många att det gått så långt att de inte längre kan bo kvar i hemlandet och undrar hur vaccinationsplikten i Sverige ser ut. Gunter Flügel säger till DN att de kallar sig för ”coronaflyktingar”.
– Tidigare visste alla att man måste kunna försörja sig i Sverige. Nu finns det människor som tror att de har samma skyddsstatus som personer som kommer från Afghanistan, Syrien eller Irak, säger han till DN.

Gunnar sågar Tyskland: ”Stämplas som högerradikal”
Sveriges coronahantering har varit omdebatterat i tyska medier. Några tycker att den varit bra, andra att den varit ett skräckexempel.
Gunnar Flügel säger att han på sin facebooksida försöker återge en korrekt bild av coronahanteringen i Sverige och berätta för medlemmarna att restriktioner även existerar i Sverige.
Han är själv ovaccinerad och tycker att vaccindebatten är på en rimligare nivå i Sverige.
– I Tyskland kan man inte prata om det över huvud taget utan att stämplas som högerradikal. I Sverige är det som vilket ämne som helst, säger han.

Foto: Lennart Preiss, Fredrik Sandberg/TT, Hollandse Hoogte/Shutterstock