Jeremy Clarkson i blåsväder efter utspelet mot Greta Thunberg

Tv-profilen Jeremy Clarkson får hård kritik efter en krönika om Greta Thunberg i The Sunday Times.
Bland annat skriver han att klimataktivisten förtjänar ”smisk på rumpan”.
Greta Thunbergs svar på tal mot världsledarna
Slå på ljud

Tv-profilen och den förre detta Top Gear-programledaren Jeremy Clarkson, 61, har hamnat i rejält blåsväder efter en krönika i The Sunday Times.

I krönikan går han till hård attack mot klimataktivisten Greta Thunberg, 18, och skriver att hon förtjänar en ”smisk på rumpan”.

”Jag förstår mig inte på fenomenet Greta Thunberg. Hon har ingen kunskap om hur världen fungerar, inget hyfs och ingen examen, för i stället för att gå i skolan har hon seglat jorden runt och varit gnällig och kränkt vuxna. Vad hon behöver är smisk på rumpan”, skriver han.

Jeremy Clarkson

Jeremy Clarkson får hård kritik efter en krönika i The Sunday Times som handlar om Greta Thunberg. Han skriver bland annat att hon förtjänar en ”smisk på rumpan”.

News Licensing / MEGA

Greta Thunbergs hån: ”Bla bla bla”

Just nu pågår toppklimatmötet Cop26 i Glasgow och under fredagen demonstrerade ett hundratals personer för klimatet.

Greta Thunberg höll tal under klimatprotesten där hon bland annat kallade Cop26 för en ”greenwashing”-festival och anklagade politikerna för att låtsas bry sig om klimatet, snarare än att göra något åt det.

”Detta är inte längre en klimatkonferens. Det här är den globala nordens greenwashing-festival. Ett två veckor långt firande av att fortsätta som vanligt och bla bla bla”, skrev Greta Thunberg på Twitter.

Greta Thunberg

Greta Thunberg riktade hård kritik mot politikers agerande i klimatfrågan under ett tal på toppklimatmötet Cop26 i Glasgow.

JOMC

Gretas tal fick Jeremy Clarkson att se rött

Inledningen av Jeremy Clarksons krönika vittnar om att det var Greta Thunbergs tal som fick tv-profilen att gå i taket.

”Greta Thunberg paddlar nu kajak till den svenska hamnen där hon lämnade sin cykel, efter att ha tillbringat veckan utanför ett konferenscenter i Glasgow, dragit svordomar och blivit intervjuad av BBC-journalister som fjäskade för henne som om de vore två såpastjärnor som presenterades för drottningen”, skriver Jeremy Clarkson.

Flera personer har reagerat på Jeremy Clarksons krönika. På sociala medier uttrycks stor ilska mot den forne Top Gear-programledaren.

Jeremy Clarkson

Flera personer på sociala medier riktar nu hård kritik mot Jeremy Clarkson: ”Bara jävligt konstigt”, skriver en person.

PA Video

Sociala medier rasar: ”Jävligt konstigt”

En person skriver:

”Medelålders via män använder krönikautrymme för att hata på en tjej som är orolig för klimatet är bara jävligt konstigt”.

”Vad är det med Greta Thunberg som får alla gamla gubbar att bli arga och gå i försvarsposition? Det är fantastiskt att se alla unga människor i Glasgow som bryr sig om planeten”, skriver en annan.

Greta Thunberg

Greta Thunberg.

Mondadori Portfolio

LÄS OCKSÅ: Laura, 31, kastar kläderna för att rädda klimatet: ”Vi bryr oss”

LÄS OCKSÅ: Greta Thunbergs förbjudna ord i BBC:s sändning

Foto: News Licensing / MEGA, JOMC, PA Video, Mondadori Portfolio

FRÅN FÖRSTASIDAN