mat

Chocken över tillverkningen av vanliga skinkan: ”Vill inte tro...”

Tillverkningen av skinka får många att känna avsmak.

FOTO: TIKTOK
Kommer du fortfarande äta skinka på frukostsmörgåsen?
Tillverkningen av det processade tillbehöret får många att känna avsmak.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här kraschar det stilåkande matbudet
0:24

Efter reklamen: Här kraschar det stilåkande matbudet

(0:24)

Slå på ljud

En rosa och slät smet av griskött, vatten, socker och olika tillsatser tumlas i en maskin som påminner om en torktumlare. Under process blir köttmassan sedan så klibbig att den går att pressa ihop och kan skivas tunt.

Videon som visar tillagningen av vanligt frukostskinka har blivit viral på sociala medier.

”Jag vill inte tro på det här”, är rubriken i klippet som fått över tio miljoner sidvisningar.

En annan skriver i kommentarsfältet:

”Att se bearbetat kött på det här sättet gör en verkligen avskräckt”.

Dietistens ord

Det är en vanlig tillverkningsprocess där köttet mekaniskt benas ut för att sedan malas ner till en konsistens som en smet. Men den amerikanska dietisten, Diana Rodgers, säger till New York Post att man inte behöver avskräckas – utan varnar för den minskade köttkonsumtionen.

– Vi ser järnbrist hos många personer och den bästa källan till järn är kött. Vi måste stävja ultrabearbetade livsmedel, men inte hälsosamma proteiner som kött.

Däremot finns omfattande kritik mot tillverkning och försäljning av skinkan som ligger färdigskivade i plastförpackningar eftersom de inte är märkta med hur den är framställd. Enligt Livsmedelsverkets övergripande regler får konsumenter inte bli vilseledd om hur produkten har framställts, men några särskilda regler för tumlad skinka finns inte, vilket i praktiken innebär att producenten inte behöver avslöja sin metod för konsumenten.

FOTO: TIKTOK

FRÅN FÖRSTASIDAN