krimfall

Thomas Cashman, 34, mördade 9-åriga Oliva Pratt-Korbel – har dömts

Thomas Cashman, 34, får livstids fängelse efter att ha mördat 9-åriga Oliva Pratt-Korbel.

FOTO: Merseyside Police/MEGA, Story Picture Agency/Shutterstock Editorial/TT, Phil Noble/Reuters/TT
Oliva Pratt-Korbel, 9, sköts till döds i sitt hem i augusti.
Mördaren Thomas Cashman försökte skjuta en annan man som flydde in i huset i engelska Liverpool.
Nu har 34-åringen fått sitt straff.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Polisen mål: ”Bryta våldsspiralen på två veckor”
0:32

Efter reklamen: Polisen mål: ”Bryta våldsspiralen på två veckor”

(0:32)

Slå på ljud

Sent på kvällen den 22 augusti i fjol hörde invånarna på Kingsheath Avenue i Dovecot, Liverpool, hur två män skrek och sprang längs gatan. 46-åriga Cheryl Korbel öppnade sin ytterdörr lite på glänt för att se vad som stod på.

En av männen upptäckte ljuset inifrån huset och sprang mot dörren för att ta skydd. Samtidigt kom Cheryls 9-åriga dotter Olivia Pratt-Korbel ner för trappan. Hon berättade för sin mamma att hon var rädd för oljudet ute på gatan.

Sekunder senare trädde en beväpnad man med rånarluva fram ur mörkret och sköt efter den flyende mannen. Skotten letade sig in i huset, genom Cheryls hand, och sedan in i Olivias bröst. Totalt avlossades sju skott. Den 9-åriga flickan dog omgående.

Oliva Pratt-Korbel.

Oliva Pratt-Korbel.

FOTO: Family Handout

Vittnen berättar om chocken

Mannen som sökte skydd i huset heter Joseph Nee, en för polisen välkänd knarklangare i Liverpool. Han jagades av tvåbarnspappan Thomas Cashman, 34, en annan yrkeskriminell knarklangare i staden.

– Han sprang med ena armen utsträckt framför honom. Några sekunder senare hördes två smällar följt av det värsta skriket jag någonsin hört. Det var en kvinnoröst som skrek helt hysteriskt. Jag förstod att någonting hade hänt. Vi stod alla still i ren chock, sa ett vittne vid namn Adele Maher till Daily Mirror efter den uppmärksammade händelsen.

Bild på Olivia, 9, på tröjorna.

Bild på Olivia, 9, på tröjorna.

FOTO: Phil Noble/Reuters/TT

I mitten av mars inleddes rättegången mot Cashman. Han har hela tiden förnekat att han mördat Olivia Pratt-Korbel och han påstår att polisen bara vill sätta dit honom.

– Jag är inte inblandad i något av de här brotten som ni påstår att jag gjort. Ingenting alls. Jag bor i området, är uppväxt där, men jag har inte gjort något fel. Har inga problem med någon av de människor som ni nämnt, sa han under rättegången i Manchester Crown Court.

Thomas Cashman har fått sin dom

I fredags, den 30 mars, kom så domen i fallet. Thomas Cashman dömdes till livstids fängelse (minst 42 år) efter att ha skjutit Olivia Pratt-Korbel till döds, skadat hennes mamma Cheryl Korbel och försökt mörda Joseph Nee. I måndags, den 3 april, transporterades han till fängelset.

Thomas Cashman, 34.

Thomas Cashman, 34.

FOTO: Merseyside Police/MEGA

Cashman vägrade själv att närvara då domen förkunnades. Däremot närvarade Olivas familj.

– Cheryl skulle stoppa om sin dotter i sängen, men det som hände i stället är chockerande. Det största allvaret är att ett litet barn sköts och mördades i sitt eget hem, säger domaren Justice Yip enligt Daily Star.

– Han visste att en oskyldig kvinna stod bakom dörren och ändå valde han att skjuta. Om han bara hade avvaktat en litet stund hade han insett att det var en familj där inne, fortsätter hon.

Cheryl Korbel: ”Hur kunde han?”

Olivias mamma Cheryl sa i rätten:

– Natten hon sköts kunde jag inte göra HLR ordentligt på henne på grund av min skada. Jag kunde inte använda min hand ordentligt och jag kände mig hjälplös. Min granne försökte med allt för att rädda mitt barn. Min värsta mardröm var att lämna ”Liv” och inte kunna vara där när hon behövde mig som mest.

Mamman Cheryl höll tal utanför rätten efter att Thomas Cashman fått sitt straff.

Mamman Cheryl höll tal utanför rätten efter att Thomas Cashman fått sitt straff.

FOTO: Story Picture Agency/Shutterstock Editorial/TT

– Jag kan inte förstå hur Cashman valde att fortsätta skjuta efter att ha hört alla fruktansvärda skrik. Den totala misär som han har orsakat, han bryr sig inte. Hur kunde han?, fortsätter hon.

FOTO: Merseyside Police/MEGA, Story Picture Agency/Shutterstock Editorial/TT, Phil Noble/Reuters/TT, Family Handout

FRÅN FÖRSTASIDAN