ekonomi

Sverige mot dystrare tider – räntan tros höjas efter nyår: ”Nya normala”

Américo Fernandez.

Foto: TT
Snart kan många sätta i halsen när räkningen dimper ner i brevlådan.
För nu varnar storbankerna att boräntorna kan toppa på 5 procent i början av 2023.
Enligt SEB tillhör de låga nivåerna till det ”förflutna”.
– Det skulle jag nog säga är det nya normala efter det kommande året, säger SEB:s privatekonom Américo Fernandez, enligt Expressen.
Börje Salming: ”Mellan 500-600 stygn"
0:37

Efter reklamen: Börje Salming: ”Mellan 500-600 stygn"

(0:37)

Slå på ljud

Sverige går mot dystrare tider – och mindre plånböcker. Det konstaterar storbankerna i olika analyser. Swedbank anser att snitträntan på de rörliga bolånen kan toppa på 5 procent i början av 2023.

– Räntemarknaden har fortsatt att vara volatil under den senaste månaden, med stora rörelser enskilda dagar, men den sammantagna trenden under oktober har varit sidledes, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

– Den rörliga bolåneräntan väntas toppa på 5 procent i början av nästa år. Det innebär en påtaglig uppgång sedan början av 2022 då samma ränta låg på cirka 1,5 procent, fortsätter Andreas Wallström.

Finns lite hopp – men inte som förr

Swedbank räknar att Riksbanken kommer höja styrräntan i februari. Enligt storbanken kommer räntan landa på 3 procent efter årskiftet. Men sen ser det ljusare ut.

– Samtidigt bedömer vi att en serie räntesänkningar kommer inledas om ungefär ett år, säger Andreas Wallström.

Aningen mildare hos andra banker

Expressen, som även talat med SEB, tror att Stefan Ingves styrränta ska landa 2,75 i februari. De tror även att bolånen kommer gå upp – men inte lika mycket som Swedbank.

Istället tror SEB att bolåneräntan landar på blyga 4 procent istället. Alltid något.

– Under 2023 ska man nog räkna med bolåneräntor i ett brett perspektiv hamnar runt 4-5 procent, givet det vi ser nu med räntehöjningar och att inflationen vänder ner först under nästa år, säger SEB:s privatekonom Américo Fernandez till tidningen.

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN