djur

Svenska hjältehunden Killian har räddat tre personer ur rasmassorna

Killian, Klaes-Ola Kolberg och de två under en sökinsats i Turkiet.

FOTO: TV4
Svenska hjältehunden Killian och brandmännen Klaes-Ola Kolberg och Kiril Hristov har räddat flera personer från rasmassorna efter jordbävningen i Turkiet.
– Det var en otrolig känsla, vi fick båda tårar i ögonen, säger Klaes-Ola till Aftonbladet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Husen rasar efter jordbävningen i Turkiet och Syrien
0:34

Efter reklamen: Husen rasar efter jordbävningen i Turkiet och Syrien

(0:34)

Slå på ljud

Över 25 000 personer har dött och över 65 000 har skadats i den massiva jordbävning som drabbade Turkiet i måndags. Flera hus har rasat samman, folk sitter utanför sina gamla hem och det ligger döda kroppar på marken efter förödelsen.

Dödssiffrorna fortsätter att stiga och ännu finns det de som är levande begravda i rasmassorna. I måndags räddades nyfödda mirakelbebisen Aya ur rasmassorna i staden Jindayris i nordvästra Syrien. Hon föddes under rasmassorna och satt fortfarande ihop med sin döda mamma via navelsträngen när hon hittades. Nu vill tusentals människor adoptera den lilla mirakelbebisen, som Hänt Nyheter tidigare har skrivit om.

”Ville åka ner och bidra”

Klaes-Ola Kolberg och Killian på plats i en bil nere i Turkiet.

Klaes-Ola Kolberg och Killian på plats nere i Turkiet där de hjälper till i en stor sökinsats för att rädda livet på levande begravda.

I torsdags bestämde sig de två svenska brandmännen Klaes-Ola Kolberg och Kiril Hristov för att åka ner till Turkiet med sökhunden Killian, 6, för att söka efter överlevande i rasmassorna. Sökarbetare har stor hjälp av hundar som har tränats att markera på levande människor.

– Det var min kollega Kiril som ringde helt plötsligt och frågade om jag ville hänga på. Han har ju en räddningshund och kände väl på en gång att han ville gärna ta den här chansen och åka ner och bidra med det. Jag kände själv att det var otroligt intressant och skulle bli givande, säger Klaes-Ola Kolberg till TV4 Nyheterna.

Har räddat tre människor: ”Otroligt känsla”

Hjältehunden Killian under en sökinsats bland rasmassorna i Turkiet.

Hjältehunden Killian under en sökinsats bland rasmassorna i Turkiet.

FOTO: TV4

Teamet jobbar på så sätt att Killian släpps lös och springer runt i ett område. Han markerar sedan om han känner av att det finns en levande människa där under. Hjältetrion har nu räddat livet på tre människor – som då legat under rasmassorna i hela fem dagar.

– Det var en otrolig känsla, vi fick båda tårar i ögonen, säger Klaes-Ola till Aftonbladet.

Det är oklart hur länge hjältetrion blir kvar men på lördagen säger de att de i alla fall blir kvar en dag till.

– Vi har inte haft överdrivet mycket sömn utan vi har jobbat på ganska ordentligt så tröttheten finns där. Men i och med att vi framför allt idag har hittat levande människor så blir vi väldigt taggade och har fått tillbaks energin, säger Klaes-Ola Kolberg.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN