Tonårige superstjärnan hyllas: "Bättre än Jordan"

23 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Victor Wembanyama spås vara basketens framtid. Arkivbild.
19-årige Victor Wembanyama beskrivs som den största baskettalangen på många år.
I nattens NBA-draft valdes han som etta av San Antonio.
– Han kommer bli en av de bästa någonsin, säger experten Nick Rajacic.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Franske tonåringen Victor Wembanyama ses av många som basketens framtid. Och att han skulle gå som etta i nattens draft var det ingen tvekan om.

San Antonio valde först och hoppas äntligen ha hittat en värdig tronarvinge till legendaren Tim Duncan i den 221 centimeter långe Wembanyama.

– Det är den största talangen att komma till NBA sedan LeBron James och Kareem Abdul-Jabbar. Jag tror inte någon har varit mer upphaussad innan NBA-karriären ens har börjat. Med sin längd, skott-, passnings- och blockförmåga så tror jag han kan bli en av de bästa någonsin, säger Nick Rajacic.

Klubben har haft några tuffa år sedan Duncan avslutade karriären 2016 men hoppas nu kunna bygga en ny dynasti runt sin nye juvel.

– De kommer bli bättre redan första säsongen. Om två, tre år är de tillbaka i slutspelet. Sedan slåss de om titeln om allt lossnar för grabben.

Lovande syskon

Grabben ifråga är uppvuxen i Parisförorten Le Chesnay, där pappa Felix var en framgångsrik friidrottare och mamma Elodie de Fautereau gammal basketspelare och numera tränare.

Annons

Storasyster Eve, 21 är även hon ett basketlöfte som vunnit ungdomsmästerskap med Frankrike och scouter har börjat följa lillebror Oscar, 16.

– Jag började inse att jag kunde bli basketspelare när jag var tolv år gammal. Jag vill bli bäst och inte bara på planen. Jag vill bli den bästa med media, på presskonferenser, allt sådant. Jag gillar inte att göra saker halvhjärtat, sade Victor Wembanyama till The Guardian i veckan.

Rajacic menar att Wembanyama med all säkerhet kommer att bli en superstjärna. Inte så konstigt kanske med tanke på att 19-åringen varit franska ligans kanske bästa spelare och redan är en bärande del i landslaget.

Och i jämförelse med tidigare basketikoner bleknar han inte direkt.

– Han är mycket bättre än (Michael) Jordan och Kobe (Bryant) och bättre än LeBron (James) var i samma ålder. De var mer explosiva atleter men Wembanyama är mer avancerad tekniskt och vassare med bollen. Han är redan så finslipad att det är historiskt.

Annons

Europa på uppgång

Wembanyama är den senaste i raden av stora europeiska talanger att göra avtryck i USA. Just nu dominerar européer som Giannis Antetokounmpo (Grekland), Nikola Jokic (Serbien) och Luka Doncic (Slovenien).

Den 19-årige supertalangen tror sig veta varför.

– Vi spelar på en högre nivå och mot bättre motstånd än amerikanska löften. Det är rimligt att spelarna i toppen är sådana som fått det bästa av båda världarna.

Den till synes unika kombinationen av storlek och rörelseförmåga är vad som imponerar mest på Rajacic.

– Jag har aldrig sett någon med den längden röra sig som honom. 2,21 meter, rör sig som en point guard, kan skjuta, anfalla, försvara. Han är helt sanslös.

De höga förväntningarna är ingenting som tycks tära på Wembanyama.

– Det fastnar inte på mig. Jag har så höga förväntningar på mig själv att jag är immun mot press. Jag bryr mig verkligen inte om det.

Det kan stoppa honom

Varningens finger höjs dock för att storleken som gör Wembanyama så vass på planen också skulle kunna vara det som hindrar honom att nå toppen.

Annons

– Spelare i hans storlek har historiskt haft problem med kroppen. Det är väldigt svårt att bära den tyngden och en stor påfrestning framförallt på fötterna, säger Rajacic.

Och skadorna är inte det enda som kan stoppa jättetalangen.

– Han skulle kunna bli helt uppslukad av NBA och börja bete sig helt oresonligt. Det och skador är det enda som kan hindra honom från att bli en av de största.

Det verkar dock inte särskilt troligt. Wembanyama beskrivs av sina närmsta som ödmjuk och jordnära.

– Victor lever sitt eget liv. Efter klockan 21 kan du inte nå honom. Då ritar han, läser eller lyssnar på klassisk musik. Han gör sin egen grej, berättade hans agent Bouna Ndiaye för New York Times.

Annons