Svenskens förklaring till Bøs dominans: Genetik

Svenskens förklaring till Bøs dominans: Genetik

Johannes Thingnes Bø har tagit fem guld i VM så här långt.

Anders Wiklund/TT
I helgen kan Johannes Thingnes Bø fullborda ett perfekt skidskytte-VM: sju lopp, sju guld. Förklaringen till norrmannens överlägsenhet kan i mångt och mycket förklaras med – genetik.

– Han har fått det bra av sina föräldrar, och så har han tränat väldigt hårt, säger skidtränaren Ola Ravald.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ravald var skidtränare i det norska skidskyttelandslaget när den nu 29-årige Bø kom in i landslaget säsongen 2013–2014.

– Då var han fortfarande junior, runt 20. Han var en vansinnig talang. Vi visste om honom i och med att det var Tarjeis lillebror, hade väldigt bra koll på honom, och förstod att han var på gång att bli nånting riktigt stort, säger Ravald.

Ravald säger att det är många delar som förklarar Johannes Thingnes Bøs storhet.

– För det första har han en enorm fysik, det vet vi efter tester. Han hade extremt höga värden när det gäller syreupptagningsförmågan. I takt med att han blivit allt bättre tränad har han utvecklat sin återhämtning. Det gör att han kan gå väldigt hårt in mot vallen innan han behöver slå av på farten för att återhämta sig inför skyttet.

Bra skidteknik

Skidtränaren säger att grunden till den fysiska förmågan är genetisk.

– Har du inte det där med dig, spelar det ingen roll hur mycket du tränar, du får aldrig de här nivåerna om du inte tål och svarar på träningen. Han har fått det bra av sina föräldrar, och så har han tränat väldigt hårt, säger Ravald.

Bø har legat i världstoppen i många år, vann totala världscupen tre år i rad från 2019 till 2021 och förra året blev det fyra guld i OS. Men till den här säsongen har han tagit ytterligare ett steg som ingen annan lyckats hänga med på. Det har blivit elva världscupsegrar av 14 möjliga, individuellt. Och i VM i Oberhof i Tyskland har det blivit guld i allt så här långt, fem stycken. Och med stor marginal dessutom.

I helgen kan det bli ytterligare två guld för norrmannen när VM avslutas med stafett, lördag, och masstart, söndag.

Aktiv på skjutvallen

Det är i skidåkningen som Bø är unik, där finns det ingen annan som är i närheten av hans förmåga.

– I tillägg så har han utvecklat mycket av skyttet också. Jag är ingen expert, men enligt mina erfarenheter när jag jobbade i Norge, så är han otroligt orädd i sitt skytte. Han är inte rädd för att missa utan han är verkligen aktiv och på, aldrig passiv i sitt skytte. Då tar han hellre en bom än att han är för försiktig, säger Ravald.

– Och han har verkligen en sån filosofi och mental styrka där han bara ruskar av sig när han bommar. Då går han bara vidare. Det är inget som fäster på honom när han gör något dåligt.

Rullband

Det finns de som också förklarar norrmannens fantastiska utveckling till den här säsongen med flytten till Kongsvinger, där han och frun Hedda byggt hus som stod klart i fjol och där han installerat ett rullskidband liknande det som Sebastian Samuelsson har hemma i Östersund.

Skidskytte-ikonen Ole Einar Bjørndalen säger till TT att rullskidbandet räddat Bøs karriär eftersom Kongsvinger inte har några bra förutsättningar för sommarträning.

– Hade han inte haft skejtmattan hade inte Johannes sett ut som han gör nu, säger Bjørndalen.

Hälften mot Johaug

Bø själv säger att huvudskälet till framgången är att han är väldigt familjekär och att han nu, med rullskidbandet, kunnat vara hemma mer hos Hedda och sonen Gustav, 3 år.

Skidskyttegiganten tränar inte mer än andra, kanske till och med mindre. Han använder inte träningsdagbok, men säger att han kanske som mest kommer upp i 60 timmar under en sommarmånad. NRK jämför med den tidigare skidstjärnan Therese Johaug som tränade mer än dubbelt så mycket under sommaren.

– Han tränar uppenbart tillräckligt bra för att bli bäst i världen, säger Ravald.

FRÅN FÖRSTASIDAN