Skidskytte-VM – från vapenhaveri till medaljrekord

Skidskytte-VM – från vapenhaveri till medaljrekord

Martin Ponsiluoma (till vänster) och Sebastian Samuelsson tog silver och guld i masstarten i skidskytte-VM.

Anders Wiklund/TT
Det började med några lösa skruvar och slutade med svenskt medaljrekord.

Lägg därtill en norsk VM-kung, ett nationalsångshaveri och en överdriven vädervarning.

Här är en summering av skidskytte-VM i Oberhof.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

+ Vapenhaveriet

VM inleddes med svenskt fiasko i mixedstafetten med en niondeplats. Förklaringen till att Sebastian Samuelsson knappt kunde träffa tavlan och tvingades till tre straffrundor i första skyttet, var att skruvar satt lösa i vapnet.

– Ett nybörjarmisstag, sade Radiosportens expert Uschi Disl.

+ Guldrevanschen

Sebastian Samuelsson revanscherade sig med besked från skruvhaveriet när han åkte upp sig från elfte plats i sprinten till tredje plats i jaktstarten. Han följde upp med brons på distansloppet och brons med stafettlaget innan han slog till den sista dagen med guld på masstarten efter prickfritt skytte.

+ VM-kungen i "Boeberhof"

Som väntat blev Johannes Thingnes Bø VM-kung, men han lyckades inte slå tidernas rekord i antal guld på ett skidskyttemästerskap. Det blev en tangering av landsmaninnan Marte Olsbu Røiselands fem VM-guld från VM 2021. Han fick en skylt från VM-arrangören där man döpt om Oberhof till Boeberhof. "Får jag sätta upp den i byn?" frågade Bø, och fick till svar att det var okej.

+ Förkylt för lillayster

Världscuptvåan Elvira Öberg kom till VM som storfavorit i alla distanser. Men redan efter sprinten fick hon halsont. Det höll i sig i sex dagar och Öberg missade jaktstarten, distansloppet och singelmixedstafetten. Efter ett sent beslut ställde hon upp i stafetten och var med och tog brons, hennes allra första VM-medalj. Hon avstod sedan från masstarten för att inte riskera något inför världscupens tre sista tävlingsveckor.

+ ... och storasyster hittade glädjen – och medaljerna

När Elvira Öberg hamnade i förkylningskarantän tog den fyra år äldre systern Hanna över som största svenska medaljhopp. Efter en något tyngre världscupsäsong hittade hon tävlingsglädjen och formen till VM. Tog silver i sprinten, guld i distansloppet och sedan brons i stafetten. För att sedan avsluta med ett andra guld, i masstart.

+ Makalösa masstarter

VM avslutades med två svenska guld och ett silver. Sebastian Samuelsson tog sin allra första pallplats i masstart då han vann före Martin Ponsiluoma. Ponsiluoma tog sitt andra raka mästerskapssilver i masstart efter OS i fjol. Svenskarna var de enda som lyckades slå Bø i ett individuellt lopp i VM. Det blev svensk seger i masstart även på damsidan, genom Hanna Öberg som blev VM-drottning med sina två guld, ett silver och ett brons.

+ Perssons genombrott

Linn Persson hade inför säsongen aldrig varit på prispallen individuellt. En andra- och en tredjeplats i världscupen före jul följde hon upp med ett silver och ett brons i VM:s distans och sprint och körde sedan startsträckan i bronslaget i stafett.

+ Nationalsångshaveri

Hanna Öberg och Linn Persson kunde knappt sjunga med i "Du gamla du fria" vid medaljutdelningen efter distansloppet. Den tyska VM-arrangören hade hittat en ytterst märklig variant av den svenska nationalsången med både fel toner och fel takt.

+ Väderöverraskning 1

Oberhof är känt för att alltid bjuda på dimma, regn och hård vind. Men fram till sista helgen var det bara en tävlingsdag där dimman ställde till det en smula. I övrigt var det mest soligt och i stort sett vindstilla.

+ Väderöverraskning 2

I fredags kväll varnade VM-arrangören för stormbyar under lördagens stafetter och att tävlingarna kanske måste ställas in. Byvinden blev dock svagare än befarat och tävlingarna kunde genomföras. Men det blåste rejält emellanåt och gjorde skyttet svårare och ibland var det också svårt för åkarna att se när de åkte i nedförsbackarna i hällregn.

+ Publikfesten

152 000 tog sig till Oberhof under de nio tävlingsdagarna i VM. De jublade högt vid varje tysk träff på skjuttavlan och vid bommar lät det mer som ett besviket "ooh". Och trots hällregn på lördagen stod 23 000 tappert kvar under hela tävlingsdagen.

FRÅN FÖRSTASIDAN