Rasar inför majorn: "Känner mig förrådd"

Rasar inför majorn: "Känner mig förrådd"

Världsstjärnan Jon Rahm känner sig förrådd av sin egen tour.

Chris Carlson/AP/TT
Det är dags för första majorn sedan de stora golftourerna slöt fred.
Men meningsskillnaderna är fortsatt betydande inför veckans US Open.
Världsstjärnan Jon Rahm menar att PGA-touren gått bakom spelarnas rygg.
– Vi känner oss förrådda av ledningen, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I förra veckan meddelade PGA-touren, DP World Tour (tidigare Europatouren) och LIV-touren att man går samman. En tvärvändning då inbördeskrig tidigare rasat inom sporten.

Nu är det dags för första majortävlingen sedan sammanslagningen när US Open drar i gång på Los Angeles Country Club.

Samarbetet offentliggjordes utan att spelarna konsulterats. Något världstvåan och PGA-tourstjärnan Jon Rahm inte är nöjd över.

– Jag tror den allmänna inställningen är att vi känner oss förrådda av ledningen. Jag förstår varför man behövde hålla det hemligt. Men det var inte lätt för mig, som varit väldigt inblandad i detta, att vakna upp och se denna bomb. Vi är alla i limbo då vi inte vet vad som pågår, säger spanjoren på en presskonferens.

Mindre brydd är Brooks Koepka, som blev förste LIV-spelare att vinna en major när han tog hem PGA-mästerskapen i maj.

– Ju mer kaotiskt det blir desto enklare blir saker för mig. Då kan jag fokusera på det viktiga. Jag njuter av kaoset, säger den femfaldige majorsegraren.

"Tufft att svälja"

Majortävlingarna är i nuläget de enda tillfällena då PGA- och LIV-spelare tävlar mot varandra. Många hårda ord har utbytts och frågan är hur man ska kunna samverka ihop framöver.

– Vi vill alla ha en harmonisk golfvärld. Men det kommer inte ske över en natt. Bara för att LIV-spelarna tagit ett visst beslut behöver de inte vara utstötta för evigt, säger engelsmannen Justin Rose.

Landsmannen, titelförsvarande Matt Fitzpatrick:

– För killarna som tackade nej till stora summor pengar (från LIV-touren) så är det här säkert tufft att svälja och jag känner med dem.

PGA-tourveteranen Jason Day är desto mer positiv.

– Det finns potential för att det här blir riktigt, riktigt bra för golfen.

Kräver en utredning

Från annat håll riktas desto skarpare kritik mot PGA-touren för att man valt att samarbeta med Saudifinansierade LIV Golf, som man själva tidigare tagit kraftigt avstånd från.

– PGA-touren har ägnat två år åt att slakta den saudiska sporttvättmaskinen och pratat om att värna om sportens integritet, som nu ska användas skamlöst av kungariket för att ta fokus från deras kriminalitet, säger amerikanske senatorn Richard Blumenthal enligt BBC.

Demokraten är inte färdig där.

– PGA-touren har satt ett pris på mänskliga rättigheter och svikit sportens långa historia och spelarna som kämpat för social förändring. Jag kommer att hålla ett öga på strukturen i det här avtalet och vad som följer av det.

Än är det inte säkert att den utlovade sammanslagningen faktiskt blir av. Fler än Blumenthal har ifrågasatt legaliteten i PGA-tourens samarbete med Pif, Saudiarabiens statliga investeringsfond.

– PGA säljer ut sig till Saudiregimen som försöker skifta fokus från sin avskyvärda brist på mänskliga rättigheter genom att skapa ett nytt golfmonopol. Jag har allvarliga farhågor kring det här avtalet och det bör granskas noga av Justitiedepartementet, säger en annan senator, demokraten Elizabeth Warren.

FRÅN FÖRSTASIDAN