Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Marans mål: Snabbare, roligare – och utan tabbar


– Det kändes som en stor tabbe, säger svenska topplöparen David Nilsson.
Det har bara gått fem år sedan Stockholm marathon senast presenterade en rejäl omgörning i bansträckningen. Under premiäråret sprang ett par hundra löpare fel på Hornsgatan och missade därför sex kilometer av banan. Och i fjol sprang tättrion för långt när de skulle ha svängt upp på Folkungagatan från Stadsgårdsleden, lurade av att tätbilarna var tvingade att avvika från banan under en kort sträcka.
När löparna uppmärksammades på det felaktiga vägvalet fick de vända tillbaka ett par hundra meter. Misstaget gjorde att de bommade banrekordet.
– Vi hade nog underskattat komplexiteten i den korsningen. Det är trafik som ska komma in, man var tvungna att springa under en cykelviadukt där tätbilarna inte kunde åka. Det var inte optimalt, säger David Fridell, verksamhetschef på Marathongruppen, inför årets lopp.
På årets nya bana finns ingen av passagerna som har drabbats av incidenter kvar.
– Det som var målet 2018 var att få in mer av Stockholm i banan, vi ville komma upp på Söder och bredda ut på Kungsholmen. Det vill vi fortfarande, men under de åren har vi också märkt att det finns vissa delar som är rätt tråkiga och till och med inte helt bra och säkra att springa på. Det har vi försökt rätta till, säger Fridell.
Mer central löpning
David Nilsson, tidigare innehavare av det svenska maratonrekordet, är positiv till förändringarna:
– Det känns helt klart roligare än om det hade varit samma som tidigare. Nu är det snarare en risk att man dras med (av publiken) när man springer lite mer inne i stan första milen. Är man inspirationslöpare kan man lätt öppna för hårt och får betala för det senare i loppet.
Totalt sett blir det mer löpning i Stockholms centrala delar och enklare för publik som vill se löparna flera gånger under loppet. Bland annat passeras Skeppsbron vid Gamla stan tre gånger.
Arrangörerna säger att man har stärkt upp med bättre avspärrningar och tydligare instruktioner för att undvika nya felspringningar. Det är nog bäst så, tror David Nilsson.
– Det som hände i fjol kändes som en stor tabbe och svintråkigt för dom i täten, det är klart att man tänkte sig in i hur det varit om man själv hade drabbats. Händer det något liknande igen inom fem år drabbar det verkligen loppets rykte, säger han.
Lättare bana?
Kanske ryker banrekordet (2.10.11) i år i stället. Det finns indikationer på att den nya banan kan vara något snabbare än den tidigare.
– Tittar man på rena höjdmeterskurvor så är den aningen lättare, vi tror att den är snabbare. Hoppas att vi får ett banrekord under 2.10 och att det kommer kännas som en behagligare löpning för den stora massan, säger David Fridell.
Samtidigt säger väderprognoserna 17–18 grader och goda solchanser när startskottet går klockan 12.00. Inte optimala förhållanden, även om det kunde ha varit ännu värre.
Landslagslöparen Carolina Wikström sätter ord på hur Stockholm marathon skiljer sig från maror med bättre förutsättningar för att springa riktigt snabbt:
– Banan är en faktor med flera backar och det är lite knixigt. Sedan ligger den ju också i juni mitt på dagen. Utländska maror börjar ju kanske 8.30 på morgonen för att få optimala förhållanden. Kombinationen att det oftast är lite för varmt, och backigt, kan göra runt fyra minuters skillnad för mig.