"Människor dör – de som lever här har ingen aning"

"Människor dör – de som lever här har ingen aning"

Jelyzaveta Lazurenko är passare och en av Hylte Halmstads viktigaste spelare.

Adam Ihse/TT
Vad händer med en människa när vardagen kullkastas av ett kallblodigt krig?
– Det går inte att sätta ord på det, säger den ukrainska volleybollstjärnan Jelyzaveta Lazurenko.
22-åringen flydde hemlandet och kom till Hylte/Halmstad. Nu kan hon bli svensk mästare.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lazurenko tvingades lämna Ukraina efter Rysslands invasion i februari 2022.

– När kriget bröt ut åkte jag till Tyskland med min yngre syster och min mamma. Min äldre syster bodde redan där och därför hade vi den möjligheten. Vi var där i fyra månader. I början trodde man att kriget skulle ta slut efter en vecka, två veckor. Men sedan fortsatte det och det blev värre och värre, farligare och farligare. Då bestämde jag mig för att fly, berättar hon för TT.

"Människor dör"

Över 300 000 har dött och fem miljoner människor på flykt. Kriget härjar fortfarande.

– Allt känns surrealistiskt och svårt att förklara. På nyheterna ser man att människor dör, men de som lever här har ingen aning. Du kan visa bilder och videoklipp, men de har ingen som helst aning. Jag hoppas att de aldrig får känna det jag känner nu. Det går inte att sätta ord på det.

Hennes hem – eller trygghetspunkten som Lazurenko kallar det – är den lilla stadsdelen Orilka i Charkiv. Pappa Alexander har hon inte kunnat träffa på tio månader eftersom han kan kallas in till armén. Han har betytt mycket för henne och för volleybollsatsningen. Det märks på rösten att hon blir känslosam när han kommer på tal.

– Det var ett svårt beslut att lämna. Varje dag dör det människor och många har förlorat sina familjer och sina hem. I nuläget vet jag inte om jag flyttar tillbaka. Det är svårt att beskriva mina känslor.

Osannolikt med Sverige

Efter flykten till Tyskland letade 22-åringen efter en ny klubb. Ett rykte spreds om att en skicklig volleybollspelare var klubblös – och då slog Hylte/Halmstad till.

– Det fanns inte en chans i världen att jag skulle hamna i Sverige. Det jag visste var att jag kunde spela i Tyskland och att jag fortfarande är ung. Jag satt och väntade på min chans. Med facit i hand är jag riktigt glad över att Mårten (Johansson, ordförande i Hylte/Halmstad) gav mig chansen.

– Jag gillar Halmstad, de har tagit hand om mig väldigt bra. Jag känner en stor tacksamhet, men samtidigt är jag orolig över utvecklingen i Ukraina och hur min familj mår.

Framtiden oviss

Vad som händer efter säsongen vet Lazurenko inte. Just nu spelar hon SM-final mot Engelholm.

I onsdags kvitterade Hylte/Halmstad till 1–1 i matchserien som avgörs i bäst av fem. På lördagen möts lagen igen.

Jelyzaveta Lazurenkos framtid i Sverige må vara osäker, men en sak är ristat i sten. Så snart som möjligt vill hon träffa familjen igen.

– Möjligheten att stanna här ett år till finns kvar, men vi får se. Efter säsongen vill jag åka hem till familjen. Jag vill vara med dem.

FRÅN FÖRSTASIDAN