LIV för samtal om damtour: "Vore synd"

LIV för samtal om damtour: "Vore synd"

LIV-tourens vd Greg Norman. Arkivbild.

Jon Ferrey/AP/TT
Saudistödda och penningstinna LIV-touren skapade kaos när touren lanserades för manliga golfspelare förra året.
Nu berättar golftourens vd Greg Norman att samtal förs om att skapa en tour för damerna.
– Vi hade älskat att se en damserie, säger Norman.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Norman berättar enligt nyhetsbyrån AFP att LIV-touren kontaktat amerikanska och europeiska spelare.

– Jag har personligen haft kontakt med spelare på LPGA-touren och damernas Europatour. De älskar det som vår produkt visar upp, säger Norman och fortsätter:

– De frågar hela tiden: "Hur kan vi bli involverade?". Vi hade älskat att se en damserie.

Norman uttalade sig i samband herrarnas LIV-tävling i Australien den här veckan.

Damerna spelar samtidigt årets första major, Chevron Championship, några mil norr om Houston. TT är på plats och har de senaste dagarna pratat med flera svenska spelare om ryktena om en LIV-tour även för damerna.

"Ett steg bakåt"

Svenska stjärnspelaren Maja Stark säger att hon är orolig för vad som händer om det skulle bli verklighet att LIV slår sig in på damsidan.

– Det är ju rykten som går runt att de redan har startat och sajnat spelare. Jag tror inte att damgolfen har råd med det när vi vill att de bästa spelarna ska visa upp sig. Vi har inte så jättemånga spelare som folk känner till, jämfört med PGA-touren, säger hon.

– Det vore synd och min magkänsla är att det kommer vara ett steg bakåt i utvecklingen för att få mer uppmärksamhet till damgolfen.

Madelene Sagström var samtidigt skeptisk till varför LIV skulle välja att ta steget in på damsidan.

– Det är ett hot på ett sätt, men samtidigt tror jag inte att det är det. De har ju gjort en väldigt stor investering i herrgolfen och alla vill ju ha tillbaka något av en investering. Än så länge har jag lite svårt att se vad de får ut av sin investering, säger den Floridabaserade 30-åringen.

PGA-touren hade muskler att svara på LIV-attacken genom att markant höja prispengarna på sina egna tävlingar. Förra veckan tjänade till exempel Matt Fitzpatrick groteska 3,6 miljoner dollar för sin seger i tävlingen RBC Heritage.

Sårbara

Prisökningarna på touren har samtidigt stoppat flödet av stjärnor från PGA till LIV, som nog hade hoppats på mer.

LPGA-touren skulle vara mer sårbar om Greg Norman & Co gör verklighet av sina planer och öppnar plånboken på vid gavel. Spelarna på LPGA tjänar visserligen mer än någonsin tidigare, men samtidigt inte i närheten av de summor som herrkollegorna på PGA-touren drar in.

Maja Stark:

– Man ser alla pengar som slängs ut till vinnarna. Det är jättemycket pengar och man kan leva ett jättebra liv på LPGA-touren. Men man kan också spela på LPGA-touren och ha det knapert och det kan vara svårt. Jag vet en tjej som bodde i sin bil mellan 2021 och 2022, för hon hade inte råd med hyran. Golf är en dyr sport när man kommer upp på den här nivån.

FRÅN FÖRSTASIDAN