sportsnackisar

Frida Karlsson och pojkvännen splittrade kring kontroversiella förslaget

Frida Karlsson och William Poromaa gillar inte Kläbos förslag om att införa proffsstall

FOTO: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT, Hanninen/TT
Norske längdåkaren Johannes Hösflot Kläbo vill revolutionera hela sporten – införa proffsstall i stället för att tävla i landslag.
De svenska åkarna är tveksamma till förslaget.
– Om vi skulle ha de här proffsstallen skulle de ju bara fyllas på av norska åkare, säger Frida Karlsson till Expressen.
Skidåkare räddar livet på kvinna som är fast under snön
0:34

Efter reklamen: Skidåkare räddar livet på kvinna som är fast under snön

(0:34)

Slå på ljud

Johannes Hösflot Kläbo är en gigant inom längdåkningen. I en intervju med VG lekte norrmannen med tanken att sporten skulle lämna nationslagen i världscupen och i stället satsa på att införa proffsstall – på liknande sätt som man har inom långlopp och cykel. De olika stallen skulle då kunna plocka in åkare med olika natonaliteter.

– Det är inget facit på vad som är rätt eller fel, men vad har vi att förlora? Jag tror vi kan tjäna på det, sa Kläbo till VG.

Han får medhåll från några internationella åkare, såsom fransmannen Lucas Chanavat och britten Andrew Musgrave.

Kan locka många åkare

Svenskarna har däremot varit försiktigt pessimistiska till tankeexperimentet.

– Ja, jag tror att det går åt det hållet. Både inom långlopp och cykel fungerar det ju – det blir även mer pengar till de aktiva, säger William Poromaa, 21, till Expressen.

Han tror att idén med sponsrade lag och mer frihet för åkarna kommer att locka flera åkare. Nackdelen är att det i teorin betyder att stallen kan plocka in enbart norrmän eller svenskar, att det inte skulle finnas några begränsningar.

Poromaas flickvän Frida Karlsson, 23, är lite mer tydligt negativ till förslaget.

– Tänk på VM som det är nu. Norge får ställa upp med fyra åkare på en distans – den femte som är bänkad är egentligen en potentiell medaljkandidat. Och det är klart att det är trist för Norge. Men samtidigt - om vi skulle ha de här proffsstallen skulle de ju bara fyllas på av norska åkare. Och då finns det kanske inte plats för åkare från mindre skidnationer, säger hon till Expressen.

Bor inte tillsammans

Frida Karlsson har lämnat det svenska landslaget tillsammans med bästa vännen Maja Dahlqvist. De tränar på egen hand för att förbereda sig inför säsongen. Svenskan bor i Östersund, men har öppnat för att eventuellt flytta till Norge i framtiden.

Pojkvännen Poromaa flyttade nyligen till Sundsvall. Paret har inte bott tillsammans på några år. Skulle Kläbos förslag gå igenom och proffsstallen etableras skulle det eventuellt bli ännu svårare för Karlsson och Poromaa att bo tillsammans då de inte nödvändigtvis skulle hamna i samma stall.

FOTO: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT, Hanninen/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN