Stjärnduons ilska efter beslutet – lämnar nu landslaget: ”Besviken”

31 maj, 2022 
https://image.hant.se/alexprofilbild.jpeg.jpg?imageId=7524194&x=0&y=19.277108433735&cropw=100&croph=56.224899598394&width=1318&height=1318Alex Hartelius
Frida Karlsson och Maja Dahlqvist
Maja Dahlqvist och Frida Karlsson är rasande.
Nu har de tagit ett gemensamt beslut.
– Och det gör mig besviken, jag hade gärna sett att det gått att nå en kompromiss, säger Maja till Expressen.
Annons
Svenskt världsrekord – railar 154,49 meter på skidor
Svenskt världsrekord – railar 154,49 meter på skidor

De svenska skidstjärnorna Frida Karlsson, 22, och Maja Dahlqvist, 28, kommer väl överens. Det blev tydligt under OS i Peking, när de både bodde och tränade tillsammans.

Maja Dahlqvist fanns även där som stöd när Frida Karlsson kollapsade i målfållan efter ett lopp och uppträdde förvirrat när hon skulle svara på journalisternas frågor efteråt.

– Hon sa att när hon gick genom mixade och fick frågor om loppet att hon inte hade något svar på det för hon kom inte ihåg. När hon kom tillbaka senare mindes hon allt men där och då var det lite blackout, sa Maja Dahlqvist till Aftonbladet.

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist
Maja Dahlqvist och Frida Karlsson kramar om varandra under OS 2022.

Hyllar nära vännen: ”Finns alltid där”

Även Frida Karlsson har talat varmt om kollegan. I en intervju med SVT Sport sa hon att Maja Dahlqvist hela tiden fanns där under det kaosartade mästerskapet.

Annons

– Hon finns alltid där oavsett om jag åker fort på skidorna eller långsamt, en riktigt stöttande kompis i tuffa situationer, sa Frida Karlsson.

– På OS blev det så himla tydligt att jag behövde någon som verkligen fanns där och tog ned det på rätt nivå. Det är ändå idrott och idrott är underhållning och egentligen inget större om man kollar i ett bredare perspektiv.

Frida Karlsson
Frida Karlsson hade det kämpigt under OS 2022, men hade nära vännen Maja Dahlqvist som stöd.

Frida och pojkvännen William separerar

Nyligen berättade Frida Karlsson dessutom att hon och pojkvännen William Poromaa, 21, separerar. Paret har bestämt sig för att bo på olika orter, Frida i Östersund och William i Sundsvall, för att få ut det bästa av träningen.

Annons

Det är inte första gången som paret provar på särbolivet. Förra året flyttade William Poromaa ut från radhuset i Sollefteå och flyttade till Åsarna, där han och skidstjärnan Jens Burman låg i hårdträning.

Frida Karlsson och William Poromaa
Frida Karlsson och William Poromaa meddelade nyligen att de separerar för att satsa på träningen.

Fridas ilska: ”Det gör mig besviken”

Nu har Frida Karlsson tagit ett nytt träningsbeslut. Tillsammans med Maja Dahlqvist lämnar hon det svenska skidlandslaget för att träna på egen hand.

Under måndagen lade de fram ett förslag om att träna gratis med landslaget, men också få några träningsdagar på hemmaplan med sina egna team.

– Men det förslaget gick inte igenom. Och det gör mig besviken, jag hade gärna sett att det gått att nå en kompromiss. Jag tror extremt mycket på det jobb jag gör på hemmaplan. Och vill ge mig chansen att utveckla det, säger Frida Karlsson till Expressen.

Annons
Frida Karlsson
Frida Karlsson lämnar nu det svenska skidlandslaget.

Majas ilska efter beslutet: ”Låter ju som...”

De är också besvikna på hur Skidförbundet kommunicerat ut nyheten. I ett pressmeddelande skriver de att Frida Karlsson och Maja Dahlqvist tackat nej till avtalet, vilket duon inte håller med om.

– Det låter ju som om vi inte ställer upp för laget och för sporten. Det är inte det det handlar om. Jag kan egentligen bara tala för mig själv men både jag och Frida är väldigt drivande i att utvecklas och ge och ta och hjälpa varandra som lag och grupp. Det är inte det som hela beslutet grundar sig i, säger Maja Dahlqvist.

Maja Dahlqvist
Maja Dahlqvist lämnar nu det svenska skidlandslaget.

Foto: ORRE PONTUS/Aftonbladet, Karin Törnblom/TT, GIAN EHRENZELLER

Annons
Annons