Iba sågar IOK som "fascistiska Tyskland"

22 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Internationella boxningsförbundet, som leds av Umar Kremlev, rasar efter att IOK brutit med förbundet. Arkivbild.
Internationella olympiska kommittén (IOK) har formellt brutit med det Internationella boxningsförbundet Iba. Nu rasar Iba mot beslutet.
"Vi kan inte dölja det faktum att dagens beslut är katastrofalt för boxningen globalt och flagrant går emot IOK:s påståenden om att agera för boxningens och idrottarnas bästa", skriver förbundet på sin webbplats.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

IOK anser att boxningsförbundet inte har gjort tillräckligt för att få rätsida på bland annat ekonomisk misskötsel och domar- och ledarskandaler. Det var ett aldrig tidigare skådat beslut eftersom inget idrottsligt styrande organ, enligt Inside The Games, någonsin kastats ut av IOK.

Iba, som leds av ryska Umar Kremlev, kritiserar nu beslutet å det grövsta.

"Det är anmärkningsvärt att det fascistiska Tyskland, just denna dag för 82 år sedan, inledde en attack mot de fredliga medborgarna i Sovjetunionen, vilket resulterade i en upptrappning av kriget och en förödande mänsklig tragedi", skriver förbundet och fortsätter:

"Vi kan inte dölja det faktum att dagens beslut är katastrofalt för boxningen globalt och flagrant går emot IOK:s påståenden om att agera för boxningens och idrottarnas bästa."

Vidare uppmanar Iba IOK att följa de grundläggande principerna om att "sport står utanför politiken" och "icke-inblandning i internationella förbunds interna angelägenheter."

Annons

Därtill hävdar boxningsförbundet att IOK bryter mot den olympiska andan när man väljer att kasta ut ett förbund.

"Det är uppenbart för många att IOK:s beslut inte baseras på objektiva fakta utan på personlig fiendskap och fördomar mot någons nationalitet. En sådan hållning strider kategoriskt mot den olympiska andan och principerna om icke-diskriminering."

Annons