I dag kan Sverige få fotbolls-EM: "Goda chanser"

I dag kan Sverige få fotbolls-EM: "Goda chanser"

Svenska supportrar under fotbolls-EM i Sverige 2013. Om två år kan det vara dags igen. Arkivbild.

Björn Larsson Rosvall/TT
Det finns goda chanser att Norden i kväll tilldelas värdskapet för fotbolls-EM 2025. Det säger norska fotbollstoppen Lise Klaveness.
I så fall återvänder mästerskapet till Sverige, där det senast avgjordes 2013.
– Ett EM här skulle vara att ta hem fotbollen till rötterna igen, säger Klaveness.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den gemensamma kandidaturen från Sverige, Norge, Danmark och Finland saknar inte konkurrenter. De tre andra sökande är Frankrike, Polen och Schweiz, där framför allt den sistnämnda nationen är en stark aspirant, säger Lise Klaveness, ordförande i Norges fotbollsförbund.

Senare i dag ska Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) exekutivkommitté ta beslut om vilken kandidat som går vinnande ur striden.

– Vi har ett väldigt starkt bud, men även starka konkurrenter. Schweiz har ett väldigt bra bud. Det ska verkligen bli spännande, säger Klaveness.

Klaveness framhåller att även om det sker en stor professionalisering av fotbollen ute i Europa just nu är Norden något av damfotbollens vagga.

– Ett EM här skulle vara att ta hem fotbollen till rötterna igen. För det är ju här som damfotbollen verkligen växte fram.

"Hade varit helt otroligt"

För tio år sedan arrangerade Sverige på egen hand fotbolls-EM. Att få uppleva ett nytt mästerskap på hemmaplan, särskilt med tanke på damfotbollens utveckling sedan 2013, vore något alldeles extra, säger de svenska landslagsspelarna.

– Det hade varit helt otroligt. Det är självklart någonting som man hoppas på. Det hade varit väldigt speciellt att få spela ett mästerskap på hemmaplan. Jag kommer att hålla alla tummar, säger Chelseas Johanna Rytting Kaneryd.

– Det hade ju varit jättekul såklart. När jag tänker på att det skulle kunna spelas ett mästerskap här så hade det varit jättehäftigt. Man ser ju vilken boom det blir när mästerskap spelas i olika länder, säger Wolfsburgs Rebecka Blomqvist.

Ringar på vattnet

Evertonbacken Nathalie Björn drömmer om ett mästerskap i Sverige som ger samma följdeffekter som fjolårets EM i England.

– Det vore helt fantastiskt. Att få uppleva det själv, och också att få spela på hemmaplan, inför familj, vänner, fans, och att kunna ge tillbaka till dem. Man kan bara se hur det har varit i England efteråt, det har varit helt fantastiskt med mycket publik på läktarna. Och numera spelar vi många av matcherna på herrarnas arenor. Jag hoppas och vill tro att det skulle ge en liknande effekt i Norden, säger Björn.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson delar entusiasmen. 63-åringen förlängde nyligen sitt kontrakt över just EM 2025.

– Vi har gjort turneringar i andra länder, men att få göra det på hemmaplan, det skulle nog vara enormt stort för hela det svenska folket. Mästerskapen växer och det blir större och större intresse, så det är klart att EM på hemmaplan kommer att vara oerhört häftigt. Vi hoppas, säger Gerhardsson.

Under sin valkampanj till att ta en plats i den exekutiva kommittén i Uefa har Lise Klaveness pratat med många ordföranden från de övriga 55 medlemsförbunden i Europa. Men norskan får inte lov att marknadsföra det nordiska EM-budet.

– Men jag tror att vi har goda chanser. Min känsla är att det är 50–50, säger hon.

FRÅN FÖRSTASIDAN