Hon vill sabba svenska festen: "Dem man vill slå"

Hon vill sabba svenska festen: "Dem man vill slå"

En munskyddslös Kristine Stavås Skistad tillsammans med tränaren Stig Rune Kveen under onsdagens norska pressträff inför torsdagens sprint på skid-VM i Planica, Slovenien.

Terje Pedersen/NTB/TT
Sverige har nog aldrig haft ett så starkt VM-lag i sprint.
Men det finns åkare som vill förstöra den blågula medaljfesten.
Som en norsk supertalang som försvann – och som älskar att svinga mot svenskorna.
– Det är dem man vill slå, säger Kristine Stavås Skistad.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skistad stack ut under onsdagens pressträff i italienska Malborghetto, där det norska längdlandslaget har sin bas under skid-VM (som avgörs några mil österut, i slovenska Planica).

Inte bara för att 24-åringen var den enda av de uttagna sprintåkarna som valde att strunta i munskydd – "jag är ganska avslappnad kring sjukdomar" – utan också för att de flesta frågorna kretsade kring hennes förehavanden.

Hur känns det inför sprinten, Kristine? Vad tycker du om svenskorna, Kristine? Vad tycker ni andra om Kristine? Hur anpassar ni er till Kristines sätt att åka?

Slog igenom med Karlsson

Och det är kanske inte så konstigt. Som den senaste vinnaren i en klassisk sprint går Kristine Stavås Skistad, jättelöftet som försvann, in i VM:s första tävling som en guldkandidat.

– Hon är stark, det kommer att bli spännande att se vad hon kan göra här. Det är ett bra medaljhopp Norge har där, medger Linn Svahn, en av fem svenskor som hoppas kunna lugga Skistad på guldet.

Skistad slog igenom samtidigt som Frida Karlsson inför VM i Seefeld 2019, men till skillnad från svenskan lyckades hon därefter inte riktigt etablera sig i världstoppen.

I stället har skriverierna mest handlat om överträning, petning från landslaget, kaxiga utspel, frostiga relationer till de svenska åkarna och en allt annat än populär åkstil. Skistad har för vana att storma fram i tät för att sedan slå av på takten och bromsa fältet.

Men någonstans mellan de där rubrikerna har hon tagit nästa steg.

– Det har varit segt, jag har slitit. Men det är stort att ha kunnat komma tillbaka och göra det bra. Det värderar jag högt, säger Skistad.

Sämre statistik i klassiskt

Segern i franska Les Rousses för en månad sedan var hennes första i världscupen. I konkurrens med fyra svenskor i finalen stakade sig norskan i mål som vinnare – och får plötsligt dela favoritskapet med blågula guldaspiranter som Jonna Sundling, Emma Ribom och Maja Dahlqvist.

– Men vi brukar säga att man aldrig ska vinna den sista sprinten före ett mästerskap, det är en oskriven regel, säger Dahlqvist.

TT: Det var ett rookiemisstag från hennes sida?

– Ja, det var det, haha. Men jag tror att hon kommer att göra det bra, hon kommer vara att räkna med. Och jag tror att det finns andra som (Nadine) Fähndrich som kommer att sälja sig dyrt. Vi får inte ta något för givet, det är hård körning från start som gäller.

Sveriges damer har vunnit fyra av vinterns sprintar. Men faktum är att av dem som gått i klassisk stil, det som gäller på VM, har tre av fyra slutat med andra nationer i topp.

Svenska landslagschefen Anders Byström drar inte för stora växlar av det, och drar sig till minnes VM-sprinten 2021, som Jonna Sundling vann i överlägsen stil.

– Jag tror inte att det har någon betydelse om det är klassiskt eller skejt, det såg vi i Oberstdorf för två år sedan. Då var det klassiskt, men då blev det guld till Jonna Sundling. Så jag hoppas att det fortsätter så, säger Byström.

FRÅN FÖRSTASIDAN