"Har drömt om att ta en dubbel tillsammans"

"Har drömt om att ta en dubbel tillsammans"

Emma Ribom och Jonna Sundling firar efter att ha tagit silver respektive brons i torsdagens VM-sprint i Planica.

Christine Olsson/TT
De vet inte ens själva när de lärde känna varandra.
Nu är de nära vännerna Jonna Sundling och Emma Ribom världens sprintdrottningar.
– Vi har drömt om att ta en dubbel tillsammans på VM, säger Ribom efter sitt silver bakom Sundling.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sveriges damer gick på knock i den inledande VM-sprinten. Inte nog med att de lade beslag på hela prispallen genom Jonna Sundling (guld), Emma Ribom (silver) och Maja Dahlqvist (brons). Linn Svahn såg dessutom till att det blev svenskt på de fyra främsta platserna.

Lite extra speciellt var det för toppduon.

Sundling och Ribom delar det mesta: klubblag (Piteå Elit SK), tränare (Magnus Ingesson), ett delvis eget säsongsupplägg (bland annat fyra gemensamma höghöjdsläger) och ...

– Vi har väl samma humor också, säger Emma Ribom.

"Det är något extra"

Hon skrattar och huttrar samtidigt så att tänderna skallrar vilket tvingar Sveriges pressansvariga att skynda till undsättning med en värmande dunjacka. Men kylan i Planicadalen i Slovenien kan inte dölja glädjen som 25-åringen utstrålar efter sitt livs första individuella mästerskapsmedalj på seniornivå.

TT: Är det speciellt att det är du och Jonna som är högst upp?

– Ja, det är klart att det är något lite extra. Vi har gjort så många träningspass ihop den här sommaren och hösten, och lite grann drömt om att ta en dubbel tillsammans på VM. Att vi gör det i dag, det är stort, säger Ribom.

Jonna Sundling har inget att invända. Ett nytt mästerskapsguld – Sundling har två raka VM-titlar och tog OS-guld i fjol – smakar extra sött när en nära vän åker in i mål som tvåa.

– Jag är så glad för hennes skull och för Maja. Hela vårt lag presterar väldigt, väldigt bra. Men såklart känns det lite extra när ens väldigt nära kompis också gör en otroligt fin prestation, säger Sundling.

– Vi är väldigt bra kompisar, vi har bott med varandra i typ sex veckor här före VM. Vi trivs bra tillsammans.

Ny medaljdubbel på söndag?

Hur länge de har känt varandra är oklart, det är ganska många år nu men ingen av dem vet riktigt när de träffades första gången. Givet är dock att vänskapen blivit starkare det senaste året.

– Det har liksom successivt blivit mer och mer. Men vi trivs väldigt bra tillsammans och hade många fina träningsdagar i somras och i höstas, och även nu inför VM, säger Sundling.

– Vi har känt varandra länge, men samarbetet har nog stärkts lite det här året. Det är klart att det har betytt mycket att ha en träningskompis och verkligen kunna driva de hårda passen till något extra. Men det som nästan har betytt mest med Jonna är att vi har så otroligt kul vid sidan om. Det betyder mycket, säger Ribom.

Det stärkta samarbetet kan komma väl till pass redan om några dagar. På söndag väntar sprintstafett och efter torsdagens resultat talar väldigt mycket för att det blir Sundling och Ribom som utgör det svenska laget.

– Det är klart att det vore kul att teama ihop där, medger Ribom.

– Jag vill jättegärna åka teamsprint. Men vi har väldigt goda chanser vilka två som än står på startlinjen, säger Sundling.

FRÅN FÖRSTASIDAN