Hammarby – klubben Värnamo alltid vinner mot

Hammarby – klubben Värnamo alltid vinner mot

Värnamos Albin Lohikangas jublar efter 2–0-målet mot Hammarby på Tele2 arena.

Henrik Montgomery/TT
Sedan 2021 har Hammarby bara förlorat tre hemmamatcher i allsvenskan.
Mot Elfsborg en gång.
Och numera mot IFK Värnamo två gånger. Gustav Engvall och Albin Lohikangas fixade 2–0-segern på Tele2 arena.
– Jag tycker att vi är riktigt bra i dag. Vi går ut och spelar det spel vi vill, säger anfallaren Oscar Johansson.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Värnamo gör blott sin andra allsvenska säsong, men det står helt klart att Hammarby är favoritmotståndaren.

Värnamo vann båda matcherna förra året.

Kvällens trepoängare var ännu ett kvitto på att det går att åstadkomma stora saker med relativt påvra förutsättningar.

Anfallstrion Gustav Engvall, Oscar Johansson och Ajdin Zeljkovic satte tidigt hemmamålvakten Oliver Dovin i arbete. Albion Ademi, den rappe och rörlige mittfältaren var ett annat småländskt hot Hammarby hade svårt att hantera.

Men Hampus Näsström måste ha grämt sig mest – det var den centrale mittfältaren som kunde/borde ha gett matchen dess första mål efter en halvtimma. Engvall vann bollen, spelade in till Näsström, men mittbacken Shaquille Pinas hann fram för att täcka närskottet.

Värnamotränaren Kim Hellbergs bollinnehavsinriktade fotboll skapade möjligheter men gav ingen utdelning före pausen, men grunden lades till de tre poängen.

Buades ut

Hammarby? Lagkaptenen Nahir Besara sammanfattade det bäst i halvtidsintervjun:

– Känns inte som det sitter där det ska men de är bra på att hålla i bollen.

Ett icke oansenligt antal Hammarbysupportar visade tidigt sitt missnöje med prestationen. Det buades och busvisslades men varken bengaler eller maskerade busar lämnade den läktarsektion där vissa AIK-fans skämde ut klubben ett dygn tidigare.

Missnöjet ökade när Värnamo fortsatte briljera med mängder av passningar inom laget.

Till slut gav det betalt, åtta minuter in i andra halvlek. Efter ett långt bollinnehav friställde Oscar Johansson med en känslig passning – den 18:e i rad – Engvall som stötte in sitt tredje allsvenska mål för klubben.

Ett mål som hämtat ur en instruktionsfilm.

– Vi kombinerar bra, håller i bollen, skär oss igenom hela vägen. Det är det vi tränar på, säger Johansson till Discovery +.

Hammarbytränaren Marti Cifuentes slösade ingen tid. Tre minuter senare plockade han av Alper Demirol och August Mikkelsen och skickade in Loret Sadiku och Jusef Erabi.

Lämnade arenan

Baklängesmålet och bytena fick fart på Bajen. En dos desperation skadar sällan. Jonathan Rasheed och hans närmaste medarbetare i Värnamos försvar fick jobba.

Och de stod pall.

"Det är vi som är Värnamo" sjöng den lilla klacken medan grönvita supportrar reste sig och lämnade arenan i 79:e minuten.

Då hade Albin Lohikangas med en sträckt vrist skickat in sitt första allsvenska mål i karriären och Värnamos andra mål i matchen.

Hammarby är bara elva i tabellen med tolv poäng.

– Jag kom hit för att vinna titlar och nå Europa varje år. Nu är vi inte på en nivå för att göra det. Vi får inte ut vad vi vill av spelarna. Jag måste var självkritisk, men vi ska ha tålamod. Det är viktigt att vi håller oss lugna i klubben, säger tränaren Marti Cifuentes till Discovery +.

FRÅN FÖRSTASIDAN