gunde svan

Gunde Svan och sonen Ferrys besatthet: ”Han gick på det ganska lätt”

Gunde och Ferry Svan i Hellenius hörna.

FOTO: TV4
Gunde Svan och sonen Ferry Svan har valt två helt olika sporter att briljera i.
Men de har samma besatthet som Gunde erkänner att han har utnyttjat under Ferrys uppväxt, berättar han i Hellenius hörna.
– Han gick ju på det ganska lätt, säger Gunde.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ingemar Stenmark berättar om nya dokumentären
0:39

Efter reklamen: Ingemar Stenmark berättar om nya dokumentären

(0:39)

Slå på ljud

Gunde Svan, 60, har en lång karriär som längskidåkare bakom sig och många såväl OS- som VM-medaljer. Han är även känd som programledare för bland annat Fångarna på fortet och Gladiatorerna.

Gundes stolta tårar: ”Bleknar fullständigt”

När barnen var små åkte hela familjen längdskidor ihop men Gundes son Ferry Svan, 26, valde att satsa på en proffskarriär inom någonting helt annat – nämligen Timbersports. Det innehåller sex olika grenar som går ut på att man hugger och sågar i ved. Och det går bra för Ferry inom den ganska okända sporten. Han har vunnit VM-guld i junior-VM och slog nordiskt rekord 2019. Det är nog få som är lika stolta som Gunde som börjar gråta när han pratar om sonens framgångar i ett inslag i Hellenius hörna.

– Jag har själv stått och vunnit VM men det bleknar ju fullständigt när ens barn gör det, säger han och torkar tårarna.

Gundes tårar i Hellenius hörna.

Gundes tårar i Hellenius hörna.

FOTO: TV4.

Gunde säger i programmet att han är glad att Ferry valde en annan sport än honom eftersom 26-åringen annars hade blivit jämförd med sin pappa hela karriären. Och Ferry håller med honom.

– Ja det kan vara lite skönt. Jag gör min egen grej och jag vet faktiskt bättre än farsan vet om det här, säger Ferry och skrattar.

Samma besatthet: ”Då förstod jag”

Men trots att de har valt helt olika sporter har de en egenskap gemensamt. De är båda besatta av att göra saker på tid. Gunde är känd för sitt inofficiella rekord på att klä av sig, duscha och klä på sig igen. Rekordet ligger på 1 minut och 23 sekunder. Far och son brukar även tävla mot varandra i allt möjligt vilket man kan följa på deras gemensamma Instagramkonto gundeochferry.

Besattheten av att ta tid på saker var någonting Gunde utnyttjade under Ferrys uppväxt. Han fick honom bland annat att hämta posten samtidigt som han tog tiden på det.

– Farsan har alltid tagit tid på mig och jag ville att han ska ta tid så jag har frågat efter klockan. Man drivs ju av motivation och om jag inte vet hur snabbt jag gör någonting kan jag ju inte göra det bättre nästa gång. Men sedan när jag blev äldre förstod jag ju, säger Ferry i programmet.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN