Skidstjärnornas fina gåva – efter pengakrisen: ”Vill markera”

Charlotte Kalla åker skidor under Kopparskidan 2019 i Falun. Till höger syns Maja Dahlqvist och Frida Karlsson hålla upp sina bronsmedaljer under vinter-OS i Peking 2022.

FOTO: ORRE PONTUS Aftonbladet/ Ulf Palm TT
Längskidsstjärnorna Frida Karlsson och Maja Dahlqvist vill att fler ska kunna leva på skidsport.
De tar därför pengar ur egen ficka för att höja prissumman under en kommande tävling som har kritiserats för de låga prissummorna.
– Talangerna kommer att lockas till fotbollen. Där finns pengar, säger Frida Karlsson.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ingemar Stenmark berättar om nya dokumentären
0:39

Efter reklamen: Ingemar Stenmark berättar om nya dokumentären

(0:39)

Slå på ljud

Efter längskidpremiären i Bruksvallarna i Härjedalen i november kritiserades de låga prissummorna som deltagarna kunde vinna. Vinnaren fick exempelvis 1500 kronor till skillnad från stjärnor som Frida Karlsson, 23, och Maja Dahlqvist, 28, som kan leva gott på inkomsterna från skidåkningen. Under förra säsongs världscup tjänade Maja Dahlqvist hela 732 000 kronor medan Frida Karlsson drog in strax över en halv miljon kronor.

Fina gesten: ”Vi vill markera”

De stora klyftorna inom skidsporten får nu stjärnorna att agera. De skänker pengar ur sina egna fickor för att höja prissummorna under tävlingen Kopparskidan i Falun den 13-15 januari.

– Vi vill markera att detta är viktigt om vi i framtiden ska kunna ha en fortsatt hög nivå på sporten. Men nu kanske folk tror att vi har hur mycket pengar som helst, säger Maja Dahlqvist till TT.

Oron för skidåkningens framtid: ”Inte intressant”

De är oroliga för skidåkningens framtid om inte fler kan leva på sporten och de hoppas att deras initiativ nu ska inspirera till förändring. Och även att skidåkningens status höjs bland sponsorer och närmar sig andra sporter.

– Det blir inte lika intressant att satsa på skidor. Talangerna kommer att lockas till fotbollen. Där finns pengar. Till hockeyn. Där finns pengar. Jag tror skidåkningen är populär. Det borde därför vara intressant för sponsorer. Vi borde få till det ekonomiskt, säger Frida Karlsson.

Kan tänka sig att gå ner i ersättning för att hjälpa

Båda skidstjärnorna kan dessutom tänka sig att sänka sin ersättning från Svenska Skidförbundet för att gynna andra åkare som tjänar mindre.

– Jag går ner med min ersättning om det behövs, men jag tror de (skidförbundet) kan höja till alla. Det är ganska stora klyftor även inom A-laget, säger Maja Dahlqvist.

Svenska skidförbundet betalar ut en bonus till skidåkarna i tävlingarna. Ju finare valör på medaljen desto mer pengar och Lars Öberg på Svenska skidförbundet har tidigare sagt att det kan bli för dyrt för förbundet om de svenska framgångarna fortsätter.

– Det är stor risk att budgeten spricker om det här fortsätter. Men det får den gärna göra, sa Lars Öberg till Expressen i november.

FOTO: ORRE PONTUS Aftonbladet/ Ulf Palm TT

FRÅN FÖRSTASIDAN