Experten: "Tror Hamilton funderar på att sluta"

Experten: "Tror Hamilton funderar på att sluta"

Lewis Hamilton och Mercedes riskerar att få det även jobbigt i år, tror experten Janne Blomqvist.

Moises Castillo/AP/TT
Klarar Lewis Hamilton en ny tung formel 1-säsong i sin Mercedes?
Experten Janne Blomqvist är tveksam.
– Jag tror inte att han förlänger utan att bli lovad en snabb bil, säger experten Janne Blomqvist.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På söndag startar F1-säsongen i Bahrain. Dit kommer britten Lewis Hamilton, 38, och hans Mercedes sugna på revansch efter att ha missat mästerskapstiteln två år i följd. Dessförinnan dominerade Hamilton med fyra raka titlar och totalt sju sedan 2008.

I fjol hade Mercedes stora problem med en studsande bil och kom först på tredje plats i stallmästerskapet. Hamilton blev för första gången utan segrar under säsongen och slutade först på sjätte plats i förarmästerskapet.

Skulle det bli ett nytt Mercedes-fiasko i år är det inte givet att Hamilton blir kvar i stallet, menar Viaplay-experten Janne Blomqvist.

– Det är inte samma stall som för fem år sedan. Ska man behålla Hamilton, vars kontrakt går ut efter säsongen, behöver man producera en bra bil. Gör man inte det tror jag Hamilton börjar fundera på att sluta. Jag tror inte att han förlänger utan att bli lovad en snabb bil.

Ferrari utmanar

Blomqvist säger att Red Bull är storfavorit till att ta hem ett tredje raka förarmästerskap med den flygande nederländaren Max Verstappen bakom ratten.

– Ferrari har kapacitet att utmana under inledningen på säsongen och har de en bra dag där allt stämmer kan de till och med vara snabbare. Men över 23 lopp blir det tufft, säger Blomqvist.

Ferrari hade en snabb bil även i fjol men där satte dåliga taktiska beslut stopp för en titelstrid på allvar. Det kostade stallchefen Mattia Binotto jobbet. Ny bakom spakarna är fransmannen Frédéric Vasseur, närmast från Alfa Romeo.

– Det är en person med rätt hårda nypor. Han har gjort lite strategiska förändringar på taktiksidan. De fick stor kritik för besluten i fjol och det har han försökt ändra på, säger Blomqvist.

Efter att ha bevakat försäsongstesterna tror Blomqvist att Aston Martin kan vara med och hota Red Bull och Ferrari.

– Uppseendeväckande är att Aston Martin tagit jättestora kliv och kanske är tredje snabbaste stall. Man har dessutom fått in Fernando Alonso från Alpine och jag skulle inte bli förvånad om de är med och slåss om pallplatser. Får Alonso känning på pallen blir han väldigt farlig. Det skulle innebära att Mercedes halkar ännu längre bak.

Blir stora besvikelsen

Blomqvist betonar vikten av att stallen har en tydlig nummer ett och en lika klar andreförare, samt att samarbetet dem emellan fungerar. Där misstänker han att det kan bli problem i Alpine där franska duon Esteban Ocon och nye Pierre Gasly "inte direkt är bästa kompisar".

Det råder dock inget tvivel kring vilket stall som kommer att floppa hårdast.

– McLaren blir den stora besvikelsen. Man har inte nått sina utvecklingsmål med den nya bilen och tydligen upptäckte man det redan i höstas. Bilen de kom till testerna med var inte bra nog. Alldeles för svag bakände, alldeles för dåligt luftmotstånd och den hängde inte med. Förarna såg bekymrade ut.

FRÅN FÖRSTASIDAN