Efter RF-konflikten – kan bli ny ordförande

Efter RF-konflikten – kan bli ny ordförande

Karl-Erik Nilsson föreslås bli ny ordförande i Riksidrottsförbundet.

Jonas Ekströmer/TT
För bara två år sedan hotade Svenska fotbollförbundet att gå ur Riksidrottsförbundet (RF). Nu föreslås den förre fotbollsbasen Karl-Erik Nilsson bli ny ordförande för RF.
– Jag har full respekt för dem som tycker att det fortfarande skaver. Men jag har lagt det åt sidan, säger Nilsson.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Valberedningen föreslår att Karl-Erik Nilsson tar över efter Björn Eriksson som avgår efter åtta år vid stämman i Uppsala om en månad.

Helena Carlsson, vice ordförande i Svenska ridsportsförbundet, valde efter måndagens besked att dra tillbaka sin kandidatur, uppger Radiosporten. Anna Iwarsson, ordförande i Svenska gymnastikförbundet, är därmed enda utmanaren till Nilsson.

Med Nilsson vid rodret hotade SvFF att lämna Riksidrottsförbundet för två år sedan när det beslutades om ett bidragstak för specialidrottsförbunden, vilket skulle ge fotbollen mycket mindre pengar än man var berättigad till. Fotbollen förlorade en skiljedom och nu har man försonats med RF. Nilsson ser dock ingen risk med att han ska uppfattas som att gå fotbollens ärenden i RF.

– Men jag har full respekt för dem som tycker att det fortfarande skaver, men jag hoppas att de hör av sig så att vi kan reda ut den frågan. För min del är den lagd åt sidan. Nu ska jag fokusera på att få kakan att växa – för alla, säger han.

Ekonomi viktigt

Just ekonomi och tillgänglighetsfrågan (arenor och platser att idrotta på) tycker han är det viktigaste att fokusera på om han blir RF-ordförande.

– Det finns en oro inför framtiden. Idrotten har fått väldigt fint stöd under pandemin, men vi behöver långsiktigt stöd framåt, säger Nilsson.

Han ser också med oro på ledarfrågan inom idrottsrörelsen, inte så mycket när det gäller tränare och de som leder verksamheten, utan mer när det handlar om styrelseuppdrag.

– Framtida kassörer, sekreterare, ordförande. Föreningsstrukturen är så oerhört basal för att svensk idrott ska fungera, egentligen hela civilsamhället. Där har vi en del utmaningar. Det är människor som jobbar helt och hållet ideellt och krav och förväntningar ökar på dem. Det är viktigt att också att det uppväxande släktet är beredda att axla den typen av roller, så vi har trygghet inför framtiden. Det känner jag en större oro för än inför aktivitetsledare.

Sitter kvar i Uefa

Nilsson, som nyligen avgick som ordförande i Svenska fotbollförbundet, sitter kvar i Europeiska fotbollsförbundets styrelse, där han är förste vice ordförande, i två år till.

– Det är ett stort och viktigt uppdrag. Men tidsmässigt ett litet uppdrag jämförelsevis med RF-ordförandeskapet. Blir jag ordförande i RF är det förstås det som är huvuduppdraget och det andra är verkligen ett sidouppdrag, säger han.

– Det är viktigt för svensk idrott att ha de här positionerna i internationell miljö, det kan vi ha nytt av.

FRÅN FÖRSTASIDAN