AvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjar
TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Överklagar beslutet – Börje Salmings gata kan stoppas

25 nov, 2022 
Börje Salmings gata i Kiruna kan stoppas efter att en överklagan lämnats in.
Börje Salmings gata i Kiruna kan stoppas.
Nu kan Hänt Nyheter avslöja att en överklagan – som vill undanröja beslutet – lämnats in till Förvaltningsrätten.
Annons
Börje Salming om "Hockeyns historia"Brand logo
Börje Salming om "Hockeyns historia"

På torsdagskvällen kom det tragiska beskedet om Börje Salmings bortgång och hockeyikonen sörjs av en hel värld.

Knappt två veckor tidigare hade kommunalrådet i Kiruna, Gunnar Selberg, tagit initiativet på kommunfullmäktigemötet att döpa om Matojärvigatan i Kiruna till Börje Salmings gata.

Selberg bad om att få lägga till ytterligare en punkt i dagordningen och tog det ovanliga och kvicka beslutet om namnbyte omgående.

– Jag föreslår att vi frångår alla rutiner och att vi döper om Matojärvigatan till Börje Salmings gata. Vi bestämmer här och nu att vi döper om Matojärvigatan, sa han bland annat i sitt anförande.

Matojärvigatan i Kiruna som döptes om till Börje Salmings gata

Börje Salmings gata kan stoppas efter överklagan

Men nu kan gatan stoppas.

Annons

Hänt Nyheter kan avslöja att en laglighetsprövning har begärts till Förvaltningsrätten i Luleå där en överklagan yrkar på att undanröja beslutet eftersom ärendet inte har beretts.

Kommunfullmäktige har inte bedömt att namnsättning av gator är att anse som brådskande ärenden. Samtliga ledamöter var ense om att ärendet skulle tas upp för avgörande. Dock var inte samtliga ledamöter ense om beslutet eftersom FI yrkade på remiss i ärendet. Beslutet har därmed inte tillkommit i laga ordning och skall undanröjas”, står det i överklagan.

Börje Salming spelade ishockey i Kiruna AIF fram till att han var 19 år och klubbens ishall, som heter Matojärvi, ligger i anslutning till gatan.

Börje Salming, Rune Lantto och Stig Salming i samband med att ishockeylegendaren hyllas i Matojärvi ishall i Kiruna där allt började.

FOTO: TT/GOOGLE MAPS

Annons