BreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreaking
TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Börje Salming är död – blev 71 år gammal

24 nov, 2022 
https://image.hant.se/image-8773938?imageId=8773938&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Daniel Sörensen
https://image.hant.se/image-7520966?imageId=7520966&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=69.31&x=0&y=9.9
Gustav Motte
Hockeyikonen Börje Salming, 71, har gått bort i sviterna av ALS.

Börje Salming, 71, är död.
Det bekräftar hans gamla klubb Toronto Maple Leafs.
I slutet av sommaren berättade hockeyikonen att han drabbats av ALS – nu står det klart att han gått bort i sviterna av nervsjukdomen.

Annons
Börje Salming: ”Mellan 500-600 stygn"Brand logo
Börje Salming: ”Mellan 500-600 stygn"

Få svenska idrottare har gjort sig ett lika stort namn internationellt som Börje Salming. Han föddes i Salmi, några mil utanför Kiruna, i april 1951. Redan i tidig ålder började han att spela ishockey.

Som 19-åring flyttade han till storlaget Brynäs där han tillsammans med sin fyra år äldre storebror Stig Salming vann SM-guld två år i rad 1971-1972. Sedan var det dags för det stora äventyret. 1973 gick flyttlasset från Gävle till kanadensiska Toronto. Börje var en av de första européerna att etablera sig i Nordamerika och har därmed setts som en pionjär som banat vägen för andra svenskar i NHL.

Börje Salming går ner på knä och täcker en puck i matchen mellan Toronto Maple Leafs och Montreal Canadiens. Bilden tagen 1977.
Börje Salming går ner på knä och täcker en puck i matchen mellan Toronto Maple Leafs och Montreal Canadiens. Bilden tagen 1977.

Efter 17 år i Nordamerika (16 i Toronto Maple Leafs och ett år i Detroit Red Wings) valde Börje Salming att flytta hem igen, tyvärr utan någon Stanley Cup-titel. Han bosatte sig i Vaxholm och spelade tre säsonger med AIK innan han lade ner hockeykarriären.

Annons

Under årens lopp gjorde han 46 landskamper för Tre Kronor, tog ett VM-silver och ett VM-brons, fick sin tröja med nummer 21 hissad i taket i Toronto Maple Leafs arena och blev invald i både Hockey Hall of Fame samt Internationella Ishockeyförbundets Hall of Fame. År 2008 blev han dessutom uttagen i den förstafemma med de fem bästa utespelarna plus den målvakt som varit bäst de senaste 100 åren. I det lagbygget ingick Salming, Wayne Gretzky samt fyra ryssar.

Börje under en match med Toronto 1974.
Börje under en match med Toronto 1974.

Börje Salming: ”Skakat om livet för mig”

Efter den aktiva karriären rörde sig Börje mer åt affärsvärlden och blev entreprenör. Hans varumärke Salming gör underkläder, sportartiklar, hockeyklubbar- och handskar samt hårprodukter. Han har även skrivit en självbiografi och sommarpratat i P1.

Annons

Börje Salming var gift vid tre tillfällen och fick fyra barn: Anders (född 1974), Theresa (1976), Rasmus (1995) och Bianca (1998). Från 2016 fram till sin död var han gift med Pia Salming, tidigare Lindahl.

I början av 2022 upptäckte Börje Salming att någonting i hans kropp kändes fel. Han kände sig ofta trött och andfådd. Den 10 augusti i år gav han ett dystert besked till TT:

– Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt, sa han.

Bianca Salmings hejaklack under friidrotts-EM i augusti. Tredje från höger är Börje, med solglasögon och jeansshorts.
Bianca Salmings hejaklack under friidrotts-EM i augusti. Tredje från höger är Börje, med solglasögon och jeansshorts.

I slutet av månaden var han ändå med och visade sitt stöd för dottern Bianca, professionell mångkampare, under friidrotts-EM i München.

Annons

– Eftersom att Börje fått en aggressiv variant av ALS så tänkte vi att det här kanske skulle kunna vara sista gången han är med. Å ena siden en helt magisk upplevelse; Olympiastadion, solsken, hela familjen på plats och Biancas makalösa prestation, berättade ex-frun, tillika Biancas mamma, Katarina Pettersson i en intervju med Hänt Nyheter.

Gjorde en sista resa till Toronto

På kort förvärrades Börjes sjukdomssituation under hösten. I oktober publicerade Expressen ett reportage där han inte längre kunde prata. Kort därefter avslöjade Hänt Nyheter att Börje fått klartecken av sina läkare att tillsammans med sin familj resa till Toronto för att delta i en hyllningsceremoni i hans ära.

Börje Salming under hyllningsceremonin i Toronto. Tillsammans med barnen och frun Pia. Det var svårt för alla att hålla tillbaka tårarna.
Börje Salming under hyllningsceremonin i Toronto. Tillsammans med barnen och frun Pia. Det var svårt för alla att hålla tillbaka tårarna.

Inne på Scotiabank Arena fick Börje stående ovationer av fansen. Det var ett känslosamt avsked till den kanadensiska publiken. På jumbotronen visades en hyllningsfilm med klipp från Salmings karriär i Toronto-tröjan, den han bar i 16 år och mer än 1 000 matcher.

Annons

– I kväll har Börje kommit hem. Börje, hela Leafs Nation älskar dig, sa berättarrösten i hyllningsfilmen.

Helsvensk tekning. Vancouver Canucks Oliver Ekman-Larsson och Toronto Maple Leafs William Nylander fick äran att vara med på bilden med Börje Salming som släppte pucken.
Helsvensk tekning. Vancouver Canucks Oliver Ekman-Larsson och Toronto Maple Leafs William Nylander fick äran att vara med på bilden med Börje Salming som släppte pucken.

Torontos andra stora svensk, Mats Sundin, var också på plats under de båda hyllningskvällarna. Till Sportbladet sa han:

– Det var...väldigt emotionellt. Men också fantastiskt att få vara med och få uppleva hur Toronto visar Börje så mycket kärlek.

Den 24 november, 2022, bekräftar Börje Salmings NHL-lag, Toronto Maple Leafs, att hockeylegenden har gått bort. På Twitter skriver laget i ett pressmeddelande från klubbchefen och tidigare ishockeyspelaren Brendan Shanahan, att Börje Salming var en av lagets bästa spelare genom tiderna.

Han utrycker även kondoleanser till Börjes nära och kära.

FOTO: Henrik Montgomery/TT, Hasse Persson/TT, Stina Stjernkvist/TT, Åke Thim/Å&Å/TT, Instagram/katarinapettersson_livscoach, John E. Sokolowski/Reuters/TT

Annons