ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Börje Salmings exfru Katarina: ”Bottenlös sorg”

05 nov, 2022 UPPDATERAD 06 nov, 2022
Katarina Pettersson, 57, exfru till Börje Salming, berättar om den tuffa kampen och hur hon stöttar gemensamma barnen Ramus och Bianca.
Börje, dottern Bianca och exfrun Katarina Pettersson satt i bilen och grät.
Beskedet om att hockeyikonen sannolikt drabbats av sjukdomen ALS hade precis kommit och nu berättar Katarina, exklusivt för Hänt Nyheter, om den tuffa tiden som följde – och fortfarande pågår.
– Jag bröt ihop fullständigt och har inte landat än, säger hon.
Annons
Börje Salming: ”Mer kanadensare än kanadensarna”Brand logo
Börje Salming: ”Mer kanadensare än kanadensarna”

Börje Salmings försämrade hälsotillstånd var fortfarande inte känt för allmänheten.

Tecknen på ALS fanns där och ikonen tvingades genomföra flera utredningar.

När det första preliminära beskedet kom, en dag i maj, fick Katarina Pettersson, 57, reda på det av deras gemensamma son Rasmus, 27, som befann sig utomlands.

Katarina är Börje Salmings exfru. De har, förutom Rasmus, även dottern Bianca ihop och har fortfarande en fin och nära relation med varandra efter uppbrottet för över 15 år sedan.

Genast bestämde sig Katarina och Bianca, 23 – känd friidrottare – för att möta Börje utanför Sofiahemmet efter beskedet.

– Då bröt vi ihop fullständigt alla tre. Vi satt i bilen en lång stund och bara grät. Vi gjorde inget annat, man bara sitter där och gråter, berättar Katarina.

Annons

Men trots att Börje precis fått veta att han sannolikt hade den aggressiva och dödliga sjukdomen var det i stället han som försökte trösta Katarina och Bianca.

– Det är det som är så unikt med honom och det är hans storhet som människa. Det kanske inte blir ett mer skarpt läge i livet, och inte ens då satte han sig själv i fokus, säger Katarina.

Känslostormen under tävlingen

Efter den stunden i bilen har månaderna som följt varit plågsamma.

Börje Salming har drastiskt blivit allt sämre och har bland annat tappat både tal- och sväljförmågan.

Katarina beskriver tiden som fasansfull.

– Det här är det värsta jag upplevt i hela mitt liv. Jag har gråtit så mycket, säger hon och ger ett exempel på känslostormen:

Annons

EM i München i slutet av augusti.

Tävlingen blev uppmärksammat eftersom den genomfördes strax efter att Börje Salmings sjukdom blivit känd för allmänheten – och han var trots det på plats i Tyskland för att stötta Bianca.

Då slog hon dessutom till med personbästa.

– Eftersom att Börje fått en aggressiv variant av ALS så tänkte vi att det här kanske skulle kunna vara sista gången han är med. Å ena siden en helt magisk upplevelse; Olympiastadion, solsken, hela familjen på plats och Biancas makalösa prestation.

– Men också helt absurt när jag vänder mig om och ser hur Börje stundtals sitter och gråter.

Hur hanterar du och barnen situationen?

– Vi vet alla vad vi går igenom. Vi befinner oss på en mörk plats, men vardagen måste fortsätta. Man saknar den där hundraprocentiga entusiasmen. Det är svårt att känna riktig glädje för någonting just nu, saker som annars är viktiga för en känns helt oviktiga.

Hela familjen på plats i München för att stötta Bianca, kort innan allmänheten fick veta Börjes ALS-sjukdom.
Bianca och Ramus med pappa Börje.

Katarina Pettersson: ”Bottenlös sorg”

Bianca och Rasmus har alltid spenderat mycket tid hos Katarina i barndomshemmet i Vaxholm utanför Stockholm.

Annons

– Det blir särskilt viktigt nu att få vara tillsammans i dessa tider, säger Katerina och förklarar att de då ”bara är”.

Att bara få umgås och känna trygghet utan några förbehåll. De delar samma tyngd i hjärtat och försöker ta situationen dag för dag.

De har också gått i familjeterapi.

Det är viktigt och skönt att få bearbeta allt det som händer tillsammans.

Katarina berättar om familjens tuffa kamp, både vad gäller sorgen och allt runt omkring.

Hennes uppgift som mamma har aldrig varit viktigare.

– Det är viktig för mig att finnas till för mina barn. Som tur är har Bianca friidrotten och den har fungerat som en ventil för henne. Rasmus, däremot, kanske bär känslorna mer inom sig och där blir familjeterapin extra viktig.

– Själv försöker jag alltid vara transparent. Om någon frågar mig hur läget är så svarar jag nu att halva delen av mig går på autopilot och den andra halvan är i ett katastrofläge. En känsla av bottenlös sorg och maktlöshet.

Rasmus och Bianca 2006 med pappa Börje.

FOTO: TT/PRIVAT

Annons