börje salming

Vännernas starka reaktioner – på Börje Salmings död

Jesper Parnevik och Börje Salming

Hockeylegendaren Börje Salmings död kom som en chock för många – trots hans kamp mot ALS.
Nu sörjs han av en hel värld.
Börje Salming tar emot NHL:s hederpris
0:60

Efter reklamen: Börje Salming tar emot NHL:s hederpris

(0:60)

Slå på ljud

Under torsdagskvällen kom det tunga beskedet om att legendaren Börje Salming, 71, har gått bort. Börje berättade i slutet av sommaren att han drabbats av nervsjukdomen ALS och sedan dess har allt gått väldigt snabbt.

– Jag har fått ett besked som skakat om livet för mig och min familj, sade han då till TT.

Börje ansågs vara en av de största hockeyprofilerna genom tiderna i Sverige. Han var en legendar inom hockey-världen och den första svensken att få en plats i NHL:s Hall of fame. Dödsbeskedet kom bara en vecka efter att Börje hyllats på SVT:s ”Tidernas hockeygala”.

Nu sörjer kändisvärlden hans bortgång.

Carina Bergfeldt

Carina Bergfeldt är en av många som sörjer Börjes bortgång.

Börje Salming och dottern Bianca i Carina Bergfeldts talkshow.

Börje Salming och dottern Bianca i Carina Bergfeldts talkshow.

Foto: Pernilla Thelaus PETH

"Börje Salming är död, skriver Toronto Maple Leafs i ett uttalande.Han blev 71 år gammal.Hockeylegenden var en hjälte för otaliga, så även mig, och jag var så glad att han gästade showen tillsammans med sin dotter Bianca i fjol.Skickar all kärlek till hans familj och alla som sörjer honom idag", skriver Carina Bergfeldt på Instagram

Ulf Kristersson

Sveriges statsminister Ulf Kristersson publicerar en bild på Börje från hans tidiga karriär. Under bilden skriver han:

"Nås av budet att Börje Salming somnat in. Min tankar är hos hans närmasteEtt av de starkaste händelserna i svensk idrottshistoria är när Tre Kronor mötte USA i premiärmatchen under Canada Cup 1976.Då hade Börje Salming bara spelat några säsonger i Toronto Maple Leafs. Men när de presenterade spelarna och kom till Börje Salming så slutade aldrig applåderna.Det var ett stort ögonblick att den notoriskt svårflörtade kanadensiska hockeypubliken hyllade Börje Salming så storartat. Få som såg matchen lämnades oberörda. Likaså har det varit nu när han hyllats i både Toronto och i Sverige.För oss svenskar är det inte så svårt att förstå hyllningarna av Börje Salming. Han är en av våra största idrottshjältar. Att nu fått följa hans kamp mot sjukdomen ALS har varit tungt att se. Men det belyser också vikten av att satsa mer på ALS-forskning för att kunna hjälpa fler. Staten ska göra sitt men som privatperson kan man bidra, både genom Hjärnfonden men också Börje Salmings egna stiftelse.Börje var en legend inom svensk ishockey – sannolikt en av de främsta spelarna någonsin. Han lämnar ett stort arv efter sig. Hans meritlista var omfattande med flera SM-guld och decennier av ishockeyspel på NHL-nivå"

Stina Wollter

"Flyg fri. Börje Salming", skriver Stina Wollter Instagram.

Magnus Hedman

Före detta fotbollsmålvakten Magnus Hedman uttrycker sin sorg över Börjes död.

"Du var en sann krigare och gentleman Börje! Inspiration för så många människor. Vila i frid. Mina tankar går till din familj och alla dina vänner", skriver han.

Patrick Ekwall

Sportprofilen Patrick Ekwall uttrycker sina kondoleanser i ett inlägg.

"Världens bästa Börje.Du kommer vara så oändligt saknad i en värld som behöver sådana som dig, mer än någonsin.Alla mina tankar till @biancasalming och alla andra i familjen.", skriver Patrick Ekwall.

Bingo Rimér

Bingo Rimér uttrycker sin stora sorg och skänker sina tankar till familjen.

"Helt obegripligt och så fruktansvärt sorgligt att han inte finns hos oss längre. Jag tänker på hans familj som fick se allas vår stora hjälte drabbats av den fruktansvärda nervsjukdomen ALS. En legend har lämnat oss. Vila i frid Salming. Vi glömmer dig aldrig", skriver han på Instagram

Bingo Rimér och Börje Salming
Foto: Instagram

Alexander Pärleros

"Kärlek till Börjes familj. Död men finns alltid kvar i våra hjärtan som en av våra största legender, kan inte tro att det är sant. Denna vidriga vidriga sjukdom ALS :/ fy fan alltså....Vårat sista samtal kommer ut imorgon som ett hyllningsavsnitt i Framgåmgspodden", skriver poddaren Alexander Pärleros.

Mia och Jesper Parnevik

Mia och Jesper Parnevik lägger upp en video där de med tårar i ögonen berättar om att de mottagit den sorgliga nyheten.

"RIP Börje Salming, du var inte bara en god vän, men också en av de snällaste människorna jag någonsin träffat. Vi skickar vår kärlek till hans familj och uppmanar alla att stötta Börje Salming Stiftelse för att motverka denna hemska sjukdom. Låt oss vara tacksamma för vad vi har idag, livet förändras så snabbt...", skriver Jesper under videon.

FOTO: Amy Lemus/NurPhoto/Shutterstock

FRÅN FÖRSTASIDAN