Bekräftat: Fifa tillåter egen regnbågsbindel

Bekräftat: Fifa tillåter egen regnbågsbindel

Sveriges lagkapten Magdalena Eriksson med "One Love"-bindeln. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Fifa förbjuder inte kaptensbindel med regnbågsfärger under VM.
Däremot kommer det att vara förbundets egen variant som erbjuds, och alternativ med andra budskap.
Det är upp till lagen att välja vilken armbindel de vill använda.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skillnaden mot tidigare världsmästerskap är att Fifa själva tagit initiativ till att göra kaptensbindel i olika färger.

Spelarna måste förhålla sig till Fifas regler gällande klädseln i samband med matcher. Men utanför kommer lag och spelare i huvudsak kunna uttrycka och klä sig som de vill, meddelar Fifa på en presskonferens.

Vidtagit åtgärder

Designen på bindeln, som har godkänts av Fifa, liknar den så kallade "One Love"-bindeln (som symboliserar ett ställningstagande för mångfald och inkludering) som sju nationer planerade att bära i herrarnas VM i Qatar förra året. Men i sista stund ändrade nationerna sig efter att Fifa hotat om sportsliga straff som gula kort och avstängningar för de lag som inte använde sig av Fifas egna bindlar.

För att undvika samma scenario har Fifa vidtagit åtgärder i förväg till damernas VM. Förbundet kommer att erbjuda olika typer av armbindel till kaptenerna. Det handlar bland annat om ett flerfärgat armband som främjar inkludering och andra armband i olika färger och med olika budskap.

Seger: "Känner oss"

Sverige, som inleder VM-äventyret den 23 juli mot Sydafrika, har tidigare uttryckt en vilja att bära "One Love"-bindeln – även om det skulle leda till repressalier från Fifa.

– Ni känner oss som landslag och som individer och vet vad vi står för och vad vi har kämpat för under årens gång, sade Caroline Seger.

Svenska fotbollförbundets landslagschef Jens T Andersson kommenterade saken tidigare i veckan:

"Vi har fått vissa indikationer som vi nu ska diskutera med spelartruppen innan vi uttalar oss", skrev Andersson i ett sms till TT.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel namn i bildtexten. Rätt är Magdalena Eriksson.

FRÅN FÖRSTASIDAN