Bommar och sega ben – svenskorna utan medalj

Bommar och sega ben – svenskorna utan medalj

Svenskorna Linn Persson, Anna Magnusson och Hanna Öberg hade en tung jaktstart under skidskytte-VM i Oberhof.

Anders Wiklund/TT
Ett fint utgångsläge från start och än bättre efter det första skyttet. Men för många bommar och ingen toppfart i skidåkningen under jaktstarten förstörde chanserna för nya svenska medaljer i skidskytte-VM. – Det var inte min dag i dag, säger Hanna Öber

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hanna Öberg startade två sekunder bakom fredagens sprintmästare, tyskan Denise Hermann-Wick. Men hon bommade fem skott och blev inte bättre än tolva. Och Linn Persson, som gick ut som trea och 26 sekunder bakom Herrmann-Wick, bommade tre och slutade på tionde plats. Persson var bästa svenska.

”Det var tre bom för mycket för att vara med däruppe. Och i åkningen kände jag att jag inte riktigt har energin för att få ut det jag har i kroppen. Jag gör det inte tillräckligt bra i dag, jag är inte nöjd med insatsen, säger hon.”

Världscupledaren Julia Simon, Frankrike, sköt bara en bom och tog hem jaktstarten före Herrmann-Wick och Marte Olsbu Røiseland, Norge.

Tog tvärstopp

Ingen av svenskorna hade någon strålande dag på skidorna. Och för Hanna Öberg tog det tvärstopp på sista varvet.

”Vi gick ut i grupp i två led i den långa backen. Då är det en av tjejerna som kliver på min skida. Jag får helt stopp och går ner på knä. Jag tappar ju mot gruppen och hindrar också Linn som åkte i rygg på mig, säger Öberg.”

”Man har tillräckligt med mjölksyra som det är på sista varvet, jag tappade gruppen och nog också huvudet för att kämpa för varje sekund. Det rinner iväg där. Jag tänker att det absolut gör skillnad, för jag vet att jag är i bra form. Men jag får heller inte ut all åkning i dag. Dagsformen var inte 100 procent.”

Dimman gjorde det också svårskjutet, menade svenskorna.

”Jag hade svårt att se prickarna, framför allt till andra skyttet, jag såg inte riktigt konturerna på pricken. Det var klurigt, säger Persson.”

”Jag blev lite osäker till andra och behövde hitta tavlan igen i dimman. Men jag har inget att skylla på, alla har samma förutsättningar. Jag borde ha löst det på ett bättre sätt, säger Öberg.”

Elvira Öberg sjuk

Den enda av svenskorna som var nöjd med sin dag var Mona Brorsson, reserven som gick in i laget när det uppdagades att Sverige fick starta med fem åkare i stället för fyra i VM. Hon körde upp sig från 22:a till 15:e plats med två bom totalt och hade bästa åktid av svenskorna.

”Jag gjorde vinterns bästa tävling och är jättenöjd, det är nästan känslosamt, säger hon.”

”Det var superkul att få vara med och slåss lite om det.”

Elvira Öberg, tvåa i världscupen och Sveriges största medaljhopp i VM, kom inte till start på grund av halsont. Nästa VM-lopp för damerna är onsdagens distanslopp.

FRÅN FÖRSTASIDAN