coronapandemin

Smittspridningen väntas öka – Folkhälsomyndighetens oro växer

Karin Tegmark Wisell framför svenska flaggan på pressträff.

FOTO: Claudio Bresciani/TT
Det finns en oro för ökad smittspridning under sena hösten, det menar Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell.
Internationella hälsoorganisationer flaggar för att flera varianter samlar på sig mutationer.
– Får se och följa, med det finns en oro, säger hon till SVT.
Vaccinmotståndare på sjukhus "Gör inte samma misstag som mig"
0:27

Efter reklamen: Vaccinmotståndare på sjukhus "Gör inte samma misstag som mig"

(0:27)

Slå på ljud

I veckan presenterade Folkhälsomyndigheten nya scenarier för spridningen av covid-19. Under hösten väntas en spridningen öka om nya virusvarianter som är mer smittsamma uppstår.

Så väl WHO och Europeiska smittskyddsmyndigheten har flaggat för att flera av de befintliga virusvarianterna samlar på sig mutationer som riskerar att bli kostsamma för samhället.

– De har en högre förmåga att slinka igenom immunförsvaret, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i SVTs Agenda.

”Eventuella nya virusvarianter”

Scenarierna som Folkhälsomyndigheten presenterade under fredagen sträcker sig från den 20 oktober 2022 till 20 januari 2023. Förutom de scenarion där smittspridningen ökar finns även scenarion där färre blir sjuka.

”Eftersom det finns så många osäkerhetsfaktorer kring smittspridningens utveckling är scenarierna mycket svåra att beräkna. Det gäller särskilt egenskaperna hos eventuella nya virusvarianter, vilket påverkar när de skulle kunna ta över och hur snabbt det skulle ske”, säger Lisa Brouwers, enhetschef på FHM i ett pressmeddelande.

Tegmark Wisell berättar att det är ungefär 800 patienter i veckan som i nuläget vårdas på sjukhus för covid-19. Ser vi det värsta tänkbara scenariot under hösten kommer antalet troligtvis att öka med några hundra, vilket blir en ökad belastning för sjukvården.

Folkhälsomyndigheten fortsätter att uppmana till vaccinering, testning och att stanna hemma om man har symtom.

FOTO: Claudio Bresciani/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN