svenska politiker

SD-politikern Rebecca Ädel tvingas sluta – får över 800 000 kronor

Rebecca Ädel (SD) tvingas lämna sin lärartjänst – får 800 000 kronor i avgångsvederlag

FOTO: Olle Sporrong/Expressen/TT
Efter Expressens och Expos avslöjande om tidigare SD-politikern Rebecca Ädel, som jobbat som högstadielärare i flera år, tvingas hon nu sluta sin tjänst.
Enligt tidningen får hon nu ett avgångsvederlag på 20 månadslöner.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Håkan Lerstorp (SD) "Tråkigt att kvinnor blir misshandlade"
0:42

Efter reklamen: Håkan Lerstorp (SD) "Tråkigt att kvinnor blir misshandlade"

(0:42)

Slå på ljud

Hon skrev egna texter och korrekturläste andras på den nazistiska propagandasajten Nordfront. Dessutom hade hon kontakt med flera tongivande nazister på sociala medier så sent som för ett år sedan.

När Expressen och tidsskriften Expo (som har för uppdrag att upplysa allmänheten om rasism och främlingsfientlighet) avslöjade högstadieläraren Rebecca Ädels bakgrund inom nazismen för två månader sedan stängde Nynäshamns kommun av henne från sin tjänst inom skolväsendet.

Bild från 17 november när Expressen försöker intervjua Rebecca Ädel. Hon flydde pressen.

Bild från 17 november när Expressen försöker intervjua Rebecca Ädel. Hon flydde pressen.

FOTO: Olle Sporrong/Expressen/TT

Det framkom då även att Ädel i interna meddelandet skrivit om svarta som ”negrer”, välkomnat en ny Adolf Hitler och sagt att hon önskar ”skjuta skallen av” en känd kvinnlig författare.

Kräver säkerhetsprövning av SäPo

Nu rapporterar Expressen att Nynäshamns kommun valt att avsluta utredningen mot Rebecca Ädel eftersom de kommit överens med henne om att hon ska avsluta sin tjänst som högstadielärare. Pär Olsson, som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen inom kommunen, vägrar svara på om Ädel fått sparken.

– En överenskommelse är något som är ömsesidigt så det är nåt som vi kommit överens om och vi kan inte gå in på detaljerna om det mer än att vi har gjort en överenskommelse, säger han till Expressen.

Enligt tidningen får hon ett avgångsvederlag på 20 månadslöner, vilket är värt hela 803 400 kronor(!). Beloppet betalas ut som en klumpsumma.

Rebecca Ädel sitter för nuvarande som ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Nynäshamn. Hon ingår även i krisledningsnämnden. Nu kräver oppositionen att hon, och de andra ledamöterna i nämnden, säkerhetsprövas av SäPo.

FOTO: Olle Sporrong/Expressen/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN