Tiden för det traditionella julbordet är här, men skenande priser på livsmedel hotar firandet för många julentusiaster. Tuffa tider drabbar den som gillar julmat och på vissa håll har krögare och restaurangägare tvingats höja sina priser rejält.
Orsaken till prishöjningen beror på att de vanliga delikatesserna blivit dyrare. Populära produkter som sill, potatis och ägg har stigit med över 10 procent. Dyrast har laxen blivit som ökat med hela 34,51 procent jämfört med ifjol, enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Landets största familj har börjat julhandla: ”Jag blir dömd”
Julbordet har blivit 20 procent dyrare
På grund av de höga livsmedelspriserna tvingas flera krögare som arrangerar julbord inför jul att ta mer betalt för sina platser. TV4 har pratat med krögaren Mats Sjölander vid Sjömagasinet.
Hans restaurang har tvingats höja priset med 20 procent. Men trots höjningen ser krögaren inget dalande intresse för julmaten.
– Vi har inte hört någon kommentar alls om detta. Jag tror att många gäster förstår och man ser hur det ser ut i samhället i övrigt, inte minst när man själv går och handlar mat – då ser man ju att det har hänt någonting, säger Mats Sjölander.
Julmatens prisförändring % (oktober 2021 - oktober 2022)
Sill: +12,71%
Potatis: +15,00%
Lax: +34,51%
Nötter: +6,75%
Fläskkött: +12,51%
Ägg: +22,18%
Julgodis: +9,58%
Alkohol: +1,41%
FOTO: Henrik Holmberg/TT