sjukdomar

Så gör du för att slippa smittas av vinterkräksjukan – 7 enkla tips

Undvik vinterkräksjukan med de här enkla knepen

FOTO: Erik G. Svensson/TT, Jeppe Gustafsson/TT
Kräksjukesäsongen är här!
Forskare uppger nu att smittan kan vara luftburen, så det räcker inte att enbart tvätta händerna noggrant vilket man tidigare trott.
Läs listan över saker du kan göra för att undkomma vinterkräksjukan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

3-åringen framför Whitney Houstons "I have nothing"
0:35

Efter reklamen: 3-åringen framför Whitney Houstons "I have nothing"

(0:35)

Slå på ljud

Allas stora mardröm, vinterkräksjukan, härjar fritt. Från november till april hör man ständigt om vänner, bekanta och arbetskollegor som plågas av den vidriga magsjukan och man tänker för sig själv: ”Hur gör jag för att slippa smittas?”.

Det finns några enkla grundregler när det kommer till hur man på bästa sätt undviker att bli sjuk – tvätta händerna med tvål och inte vara i kontakt med någon som är sjuk.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

”Luften kanske kan vara en spridningsväg”

Men nu uppger Jakob Löndahl, som forskar om luftburna smittor, vid Lunds universitet att det finns indikationer på att viruset även kan smitta genom luften, någonting man tidigare inte trott.

– Det här är mer kontroversiellt, men det är erfarenheter som man har på olika håll. Man har sett att trots gedigen handtvätt så sprider sig det här viruset ganska lätt i miljön. Det kan till exempel spridas mellan patientrum på sjukhus trots att man har hållit god hygien och separerat personal, då tänkte vi att luften kanske kan vara en spridningsväg, säger Löndahl till Nyheter24.

En mardrömssyn för de flesta.

En mardrömssyn för de flesta.

FOTO: Christer Wahlgren/KvP/TT

Han berättar vidare att viruset som orsakar vinterkräksjukan har de egenskaper som krävs för att det ska kunna smitta via luften.

– Det kan komma ut i luften, till exempel när man kräks, det överlever bra i den miljön och om man andas in det så kan det fastna i munnen och därifrån enkelt ta sig vidare till mage och tarm, fortsätter han.

Behöver vädra och ha bra ventilation

I intervjun med Nyheter24 säger Jakob Löndahl att det därmed inte räcker med att man tvättar händerna för att man ska kunna känna sig ”säker” på att man inte får sjukdomen.

– Man behöver vädra eller ha ett bra ventilationssystem, och man behöver stänga toalettlocket när man spolar. Det är också bra om man håller avstånd när man själv eller någon i ens närhet är sjuk, säger han.

Trots att det nu ser ut som att viruset är luftburet så är fortfarande den största risken att man smittas via kräkningar eller toalettbesök, inte via utandningsluft.

så undviker du vinterkräksjukan

  • Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten efter toalettbesök, före måltider och efter att ha tagit i föremål eller på ytor som kan ha virus på sig. Det räcker inte med att använda handsprit för att hindra smittan av vinterkräksjuka.

  • Använd flytande tvål och torka händerna med en egen handduk eller pappershanddukar.

  • Undvik att laga mat så länge du har kräkningar eller diarréer.

  • Undvik att besöka personer som har vinterkräksjuka.

  • Stäng toalettlocket innan du spolar om du är sjuk.

  • Vädra hemma om du eller någon i ditt hushåll är sjuk.

  • Håll avstånd.

Källa: 1177 och Jakob Löndahl (intervju med Nyheter24)

FOTO: Erik G. Svensson/TT, Jeppe Gustafsson/TT, Christer Wahlgren/KvP/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN