ryssland

Rysslands hån mot Sverige efter besöket i Stockholm: ”Trodde inte...”

Vladimir Putin på besök i Sverige.

FOTO: TT
Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov, förlöjligade Sverige i ett hånfullt tal under onsdagen.
I talet berättade han om Sveriges ”udda” toalettkultur som han fick bevittna under ett besök i Stockholm förra året.
– Ni kan inte fatta hur omänskligt det var. Det var inte mänskligt, sa Lavrov.
Ryska publiken skanderar ”F**K THE WAR!”
0:25

Efter reklamen: Ryska publiken skanderar ”F**K THE WAR!”

(0:25)

Slå på ljud

Det var när den ryska utrikesministern Sergej Lavrov talade under onsdagens Primakov Readings i Moskva som han passade på att ge Sverige ett rejält slag under bältet. Hans hånfulla uttalande poängterade att jämlikheten i västvärlden gått för långt – inte minst i Sverige, rapporterar TV4.

I talet berättade han om sitt besök i Sverige förra året då han deltog i OSSE:s ministerrådsmöte i Stockholm. Ryssen var långt ifrån imponerad över vår svenska toalettkultur som han beskriver som ”omänskligt”.

”Då sa de att den var för alla”

I sitt tal pratade utrikesminister Lavrov om att jämlikheten mellan könen går för långt i väst. Som exempel använde han Sverige och hur män och kvinnor på många platser delar offentliga toaletter.

– Det jag såg i Sverige förra året, när jag medverkade i OSSE:s ministerrådsmöte när, ursäkta för detaljerna, frågade i en paus var toaletterna fanns någonstans och jag blev visad till en dörr som var märkt med bokstäverna WC, säger han.

Lavrov på scen under Primakov Readings i Moskva.

Lavrov anser att delade toaletter är oacceptabelt och beskriver det som ”omänskligt”.

FOTO: Irina Buzhor/TT

Lavrov ska då ha ställt frågan om toaletten var för män eller kvinnor och fick då ett icke så tillfredsställande svar, vilket han berättar om med en mycket seriös ton och allvarsam blick.

– Då sa de att den var för alla. Jag trodde inte på det, men det var så det var. Ni kan inte fatta hur omänskligt det var. Det var inte mänskligt, berättar Lavrov.

Hårdare lagstiftning i Ryssland

Ryssland håller hårt i traditionella könsroller och strävar inte efter jämlikhet på samma sätt som väst. I talet pratade Sergej Lavrov om att toleransen för olika könsidentiteter blivit för stor, skriver Expressen.

Lavrov på scen i Moskva.

Lavrov anser att jämlikheten mellan könen gått för långt i väst.

FOTO: Irina Buzhor/TT

I slutet av november fastslog Ryssland hårdare lagstiftning mot vad de kallar för ”HBTQ-propaganda”. Man förbjuder information och framförande av ”icke-traditionella sexuella relationer och (eller) preferenser, liksom information som kan få barn att vilja byta kön” – eftersom det anses vara propaganda.

En person som fälls för brottet kan bötas upp till 70 000 kronor.

FOTO:

FRÅN FÖRSTASIDAN